joi, 28 martie, 2024

De ce e bine sa pui leustean in oala cu ciorba? Efectele terapeutice nebanuite

Distribuie:

Publicat:

Leusteanul este o planta europeana, descoperita si folosita pentru prima data in bazinul Marii Mediterane, pe teritoriul Italiei, Greciei si al Frantei de astazi. Pe langa utilitarile sale in bucatarie, ca planta aromatica, studiile stiintifice au aratat ca in frunzele verzi ale acestei plante se ascund adevarate comori de sanatate, capabile sa vindece boli diverse.

Leusteanul are actiune antiinflamatorie, antibacteriana, antiparazitara, antivirala, antifungica, stimuleaza functia hepato-biliara,  actiune tonic-aperitiva, creste pofta de mancare, diuretica, combate steatoza ficatului, regleaza ciclul menstrual si amelioreaza dismenoreea, neurotonic, usor anticoagulant, sedativ, hipotensiv, efect expectorant in afectiuni respiratorii, antiinflamator, emolient si cicatrizant la nivelul pielii in afectiuni cutanate.

Cele mai importante utilizari terapeutice ale frunzelor proaspete de leustean ar fi in curatirea organismului, pentru asta este indicat sa se tina o cura de minimum 2 saptamani, cu suc de leustean. Acesta se obtine prin mixarea unei maini de frunze proaspete, la care se adauga 100 ml de apa, dupa care se lasa jumatate de ora la macerat, apoi se filtreaza. Licoarea obtinuta este bine sa se consume imediat sau sa fie pastrata la frigider, dar nu mai mult de 4 ore.

In probleme de digestie, se mesteca 1-2 frunze proaspete de leustean, inainte si dupa masa. Acestea sunt un excelent tonic stomacal, care creste secretia de sucuri digestive, alunga inapetenta si pune in miscare tubul digestiv. Se recomanda contra dispepsiei, gastritei hipo si hiper-acide, diskineziei biliare. Efectele sale sunt puternice si imediate. De asemenea, frunzele proaspete de leustean, consumate ca atare, au efecte antiinflamatoare asupra tubului digestiv.

Este un adjuvant in cazul unor probleme legate de piele, contra tulburarilor de pigmentare (pete) ale pielii, se freaca zona afectata cu frunze proaspete si zdrobite de leustean. Aplicatia dureaza cinci minute si se repeta de doua ori pe zi, vreme de o saptamana. Pe timpul tratamentului pielea NU se expune la soare, pentru ca pot aparea arsuri. Efectele sunt exceptionale si in cazul petelor care apar in contact cu diverse substante chimice.

Contra reactiilor alergice la nivelul pielii, se toaca marunt cateva frunze proaspete, se invelesc intr-un tifon si se aplica pe locul afectat, unde se lasa aproximativ de o ora. Are efecte antihistaminice directe, diminueaza inflamatia, calmeaza mancarimile. Pentru tratarea arsurilor de gradele I si II, se striveste o mana de frunze proaspete si se aplica pe locul afectat, unde se tin vreme de minimum o ora. Aceasta aplicatie are efecte calmante locale, antiinflamatoare, previne infectia si grabeste refacerea tesuturilor distruse.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img