vineri, 26 aprilie, 2024

De ce e mai bine sa mananci struguri negri?

Distribuie:

Publicat:

Strugurii negri au un continut mai ridicat de antioxidanti spre deosebire de celelalte soiuri de struguri. Este recomandat sa consumi zilnic o cana cu boabe de struguri negri alaturi de o dieta echilibrata si diversificata pentru a beneficia de efectele protectoare. 

Iata cateva dintre motivele care ar trebui sa te determine sa optezi mai des pentru strugurii negri:

Strugurii negri sunt bogati in antocianini

Acestia sunt colorantii naturali care confera acea nuanta inchisa cojii. Practic, cu cat coaja este mai inchisa la culoare cu atat va avea un continut mai ridicat de antocianini. Aceste substante sunt deosebit de importante pentru sanatate, deoarece protejeaza celulele corpului de efectele nocive ale radicalilor liberi, produsi in urma procesului de digestie a alimentelor consumate. Un studiu aparut in 2010 in publicatia Annual Review of Food Science and Technology a aratat ca antocianinii reduc procesele inflamatorii in corp, impiedicand astfel modificarile celulelor si prevenind aparitia cancerului, a diabetului si a obezitatii.

Strugurii negri contin polifenoli

Acestia sunt prezenti intr-o cantitate mult mai mare in strugurii negri spre deosebire de celelalte sortimente. Un studiu aparut in publicatia American Society for Clinical Nutrition arata ca polifenolii au rolul de a preveni bolile cardiovasculare, cancerul si osteoporoza.

Sunt foarte eficienti si pentru a impiedica aparitia bolilor neurodegenerative, precum si a diabetului, dupa cum mai arata cercetarea realizata. 

Strugurii negri au un indice glicemic mai mic

Potrivit publicatiei A History of Food, strugurii negri au un indice glicemic mai mic fata de celelalte sortimente de struguri. In general, indicele glicemic al strugurilor se situeaza in jurul valorii 59, insa in cazul strugurilor negri acesta ajunge la 43-53. Cu cat este mai mic indicele glicemic, cu atat alimentul consumat va avea un efect mai mic asupra glicemiei si a nivelului de insulina. AStfel ca strugurii negri nu vor cauza acele fluctuatii foarte mari ale glicemiei dupa consumul lor. 

Strugurii negri sunt foarte bogati in resveratrol

Il gasim in toate sortimentele de struguri si este un antioxidant cu efect puternic asupra sanatatii. In urma cercetarilor realizate s-a constatat ca resveratrolul previne dezvoltarea celuelor canceroase. Unii specialisti considera ca resveratrolul din vinul rosu este responsabil cu incidenta scazuta a bolilor de inima in cazul francezilor, in ciuda unui consum ridicat de grasimi saturate si a obiceiului de a fuma foarte mult. 

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img