sâmbătă, 20 aprilie, 2024

De ce este acum momentul perfect pentru a consuma mango

Distribuie:

Publicat:

Mango este un fruct care probabil a fost descoperit si apreciat de catre multi dintre noi destul de recent, odata cu accentuarea proprietatilor acestuia si a efectelor sale semnificativ pozitive, prin prisma surselor media. Pentru cei care inca nu l-au degustat, mango este supranumit si “regele fructelor”, putand fi gasit sub o gama variata de soiuri (peste 1000).

Porneste de la cateva sute de grame si ajunge, uneori, pana la 1kg. Gustul sau dulce si usor intepator este extrem de atractiv, precum si feluritele nuante sub care se infatiseaza (verde, galben, portocaliu, rosu). Se considera ca ar face parte din familia unor plante cu flori, asa cum sunt nucile caju sau fisticul.

Cu peste aproape 4000 de ani in trecut a fost cultivat intaia oara. “Safeda”, numele dat de catre populatia Indiei fructului de mango, se cultiva si consuma la scara larga in regiunea respectiva.

Raportandu-ne la sanatatea organismului nostru, mango iese in evidenta printr-un continut bogat de carbohidrati, vitamine (C, A, B6, K), fibre, calciu, fier, acid folic, potasiu dar si doi puternici antioxidanti (zeaxantina si betacarotenul). Prin urmare, aportul sau caloric si valoarea nutritiva nu sunt deloc de neglijat. In sensul detaliat anterior, recomandam introducerea acestuia in alimentatia zilnica.

Ba mai mult, ar fi o alegere ideala pentru persoanele care doresc sa mai varieze meniul in ceea ce priveste consumul de fructe exotice. Poate fi savurat ca atare sau “incoronand” salatele ori deserturile.

Beneficiile si utilizarea fructului

Cel mai frecvent subiect abordat in medicina moderna este, de departe, cancerul. Pacientilor cu afectiuni oncologice precum cancerul mamar, de colon, de prostata sau leucemiia (in diversele-i manifestari) li se promoveaza intens efectul antioxidantilor asupra celulelor maligne. Compusii antioxidanti regasiti in mango (quercetina, izoquercitrina, astragalina, fisetina, acidul galic si galatul de metil, enzimele) sunt adjuvanti in lupa impotriva acestora.

Vederea este puternic imbunatatita ca urmare a actiunii betacarotenului (vitamina A) dar si a zeaxantinei asupra analizatorilor vizuali (ochii).
Vitamina C, fibrele si pectina scad nivelul de colesterol LDL (sau lipoproteinele cu densitate joasa).

Mango contine un tip de fibre care echilibreaza nivelul glucozei, mentinand-o scazuta si sprijinind buna absorbtie a acesteia in sange.
In acest fruct gasim si un electrolit (potasiul), element ce mentine tensiunea arteriala in limite normale si reduce frecventa batailor inimii.
Pentru tractul digestiv , procentul de apa si continutul de fibre combat constipatia, in timp ce enzimele digestive care descompun proteinele faciliteaza absorbtia nutrientilor in organism.

Previne riscurile accidentului vascular cerebral (AVC) provocat de expunerea la temperaturi foarte ridicate, in zone cu radiatii solare puternice, atunci cand este consumat in varianta sucului racoritor.
Astmul, de asemenea, este o afectiune la prevenirea careia betacarotenul din mango este adjuvant.
Vitamina C stimuleaza, in plus, si secretia colagenului. In dermatologie, mango are efect de curatare a porilor astupati si de prevenire a aparitiei cosurilor.

Consumat in mod constant, fructul exotic actioneaza asupra sistemului nervos prin enzimele continute si reduce oboseala nervoasa, contribuind la evitarea starilor de insomnie.

Acizii tartric, citric si malic mentin nivelul de alcalinitate din organism la cote normale.
Carotenoizii (cca 25 de tipuri diferite) dar si procentul mare de vitamina A si C ne stimuleaza imunitatea, ajutandu-ne sa resimtim necesarul optim de energie pentru activitatile curente.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img