joi, 25 aprilie, 2024

De ce este gresit sa spui ca iti cer scuze

Distribuie:

Publicat:

Nu este usor deloc sa ceri scuze. Ce te faci insa cand desi ceri iertare, dai cu bata-n balta si nu te exprimi corect. Verbul „a cere” este sinonim cu „a pretinde”. Astfel,  atunci cand „ne cerem scuze“ nu facem altceva decat sa pretindem interocutorului scuze, adica exact opusul intentiei noastre.  Cu alte cuvinte „Imi cer scuze!” este sinonim cu „Da-mi scuzele inapoi”. Varianta „diplomata“ ar fi „va rog sa primiti scuzele“ sau „va rog sa acceptati scuzele“. De ce? E simplu. Scuzele se ofera, nu se cer. Exista insa destul de multi lingvisti care nu considera ca expresia initiala ar avea vreo problema. Totodata, atunci cand folosim expresia „imi cer scuze” inseamna ca iti ceri singur. In momentul in care ne adresam unei altei persoane ar trebui sa spunem „iti cer scuze“. Totusi, normele de politete recomanda ca scuzele sa fie intotdeauna prezentate si in niciun caz solicitate.

In engleza, traducerea expresiei „Imi cer scuze” este „I apologize”, in spaniola aceasta se traduce prin „Me disculpo” (Ma scuz), in italiana este „Mi scuzi”, iar in franceza este „Je m’excuse” (Ma scuz).

Curiozitati ale limbii romane:

Cel mai lung cuvant din limba romana are 44 de litere si il gasim in dictionarele medicale, nu si in DEX. Acesta este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” si este denumirea completa a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mine in urma inhalarii prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu;

„C” este litera cu care incep cele mai multe cuvinte in limba romana. Doar in DEX sunt in jur de 20.000 de cuvinte;

Singurul cuvant care contine grupul de litere „abc” in aceasta ordine este „abces” si care inseamna o acumulare de puroi intr-un tesut.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img