marți, 23 aprilie, 2024

De ce hipertensivilor nu le face bine iarna

Distribuie:

Publicat:

Hipertensiunea arteriala nu este grava neaparat prin tulburarile pe care le provoaca, desi uneori foarte neplacute, precum ametelile si cefaleea, cat prin urmarile pe care le poate avea asupra organismului. Cand sangele propulsat de inima exercita o presiune prea mare asupra peretilor arterelor, o caracteristica a acestei boli cardiovasculare, se ajunge la complicatii riscante: infarct miocardic, atac vascular cerebral, insuficienta renala, leziuni oculare  Motive serioase pentru a o tine sub control, nu-i asa? Pentru a le preveni, invata sa-i descifrezi indiciile si ia neintarziat masurile necesare.

E cunoscut faptul ca hipertensivii trebuie sa se fereasca de canicula. Dar nici gerul nu le prieste. In primul rand pentru ca iarna, cand iesim de la cald la frig, tensiunea arteriala creste brusc. Intrand in contact cu aerul rece, organismul reactioneaza, iar procesul de adaptare se manifesta prin tendinta de a-si conserva energia pentru a mentine constanta temperatura corpului. Asa se face ca vasele de sange, mai ales arterele periferice, se micsoreaza in diametru. Urmare acestui fapt, nevoit sa pompeze cu oarecare dificultate sangele, muschiul inimii este suprasolicitat, iar presiunea din vasele de sange creste brusc. Apoi, trecerea de la cald la rece solicita inima si prin nevoia mai mare de oxigen, din care cauza este nevoita sa pompeze mai mult sange.

Iarna, hipertensivii, dar si cei cu probleme circulatorii, si cei cu probleme cardiace, sunt mai expusi riscului de infarct de miocard, accident vascular cerebral, crize anginoase severe in zilele geroase ale iernii.

Este obligatoriu s-o faci, pentru a vedea daca nu cumva se impune reajustarea, doar de catre medic, a dozelor medicamentelor hipotensoare. Asta atunci cand  constati ca medicamentul pe care il iei pentru mentinerea tensiunii arteriale la valori normale nu mai are efectul dorit si tensiunea a crescuta, frigul putand fi una dintre cauze.

De fapt, nu trebuie sa fii hipertensiv pentru ca, atunci cand afara e frig, sa ai grija cum te imbraci. Cu atat mai mult cand stii ca ai tensiune arteriala crescuta. Asadar, si caciula, si manusi, si fular, din lana daca se poate, material ce impiedica pierderile de caldura, si incaltari calduroase, din piele naturala. Apoi, evita pe cat posibil sa iesi din casa dimineata devreme si seara, cand aerul e mult mai rece decat in cursul zilei.

Un consum regulat de usturoi poate conduce la reducerea tensiunii arteriale, avand aceleasi proprietati ca unele medicamente cu efect hipotensiv. Este concluzia la care au ajuns cercetatorii australieni. Bune sunt, dupa parerea lor, si usturoiul proaspat, si praful de usturoi, si capsulele cu extract de usturoi, ultimele dovedindu-se a fi chiar mai eficiente. Usturoiul scade tensiunea arteriala intrucat stimuleaza producerea de substante care duc la relaxarea vaselor de sange, avand efect hipotensor asupra circulatiei periferice si a contractilitatii miocardului.

Interesant este ca un consum constant de usturoi ajuta la scaderea tensiunii arteriale a persoanelor hipertensive, dar nu are niciun efect asupra celor care nu se confrunta cu o asemenea neplacere.

Se intampla ca iarna sa fii tentata sa recurgi, la confruntarea cu vreo afectiune virala a cailor respiratorii superioare, la antiinflamatoare nesteroidiene, mai ales ca se vand si fara reteta. Citeste cu atentie prospectul, unele dintre ele contin substante vasoconstrictoare pentru mucoasa nazala, care determina cresterea tensiunii arteriale. Daca fara ele nu se poate, macar nu uita sa mananci fara sare si sa le iei doar intr-un interval foarte scurt. Şi, fireste, nu inainte de a cere sfatul medicului de familie.

Oricine trebuie sa-si stie valorile tensiunii arteriale. Medicii recomanda masurarea ei dimineata, sezand si la cel putin o jumatate de ora de la bautul cafelei si fumatului, ori in alt moment al zilei, dar de fiecare data acelasi, dupa o jumatate de ora de repaus.

Cresterea tensiunii arteriale iarna nu este cauzata doar de temperaturile foarte scazute, ci si de stilul de viata adoptat in anotimpul rece, adica prea putina miscare, si de alimentatie, mancarurile cu mai multa grasime, eventual si ceva mai sarate, fiind parca mai tentante in aceasta perioada.
G.R.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img