joi, 18 aprilie, 2024

De ce ne putem contamina cu negi daca avem un sistem imunitar slabit

Distribuie:

Publicat:

Unii cred ca negii (numiti si veruci) n-ar fi mare lucru. Persoanele afectate de ei (7-10 procente din totalul populatiei) sunt insa de alta parere. Micile protuberante rotunde se formeaza cel mai adesea pe maini (in acest caz, vorbim de veruci vulgare), la pi­cioare (veruci plantare) sau in zona organelor ge­nitale (veruci anogenitale). Candva a circulat mitul ca negii ar fi transmisi de broastele raioase, dar in realitate, vina pentru aparitia lor o poarta virusul pa­piloma uman (HPV). Riscul de contami­nare este destul de redus, insa totusi prezent, in conditiile unui sistem imunitar slabit. Infectarea se produce fie prin contact direct, fie prin atingerea unor su­prafete care n-au fost curatate corespunzator, de pil­da in baie sau in bazinele de inot.

Alimentele cu actiune curativa recomandate in acest capitol nu se ingereaza, ci sunt destinate uzu­lui extern – in speranta ca ele vor face negii sa dis­para. In plus, sunt binevenite si numeroasele remedii care intaresc capacitatea de auto­aparare a organismului, pen­tru prevenirea contaminarii initiale, precum si a recidi­velor. Pe primul loc se afla, desigur, usturoiul, potrivit formula-as.ro. Dar nu trebuie sa uitam nici schin­duful, pepenii galbeni, fruc­tele arbustului camu-camu, curmalele chinezesti numite jujube, ginsengul, nalba-mare, ovazul, afinele, ghimbirul, nautul, muse­te­lul, brusturele, curcuma, piperul, papadia, galbe­ne­lele, spanacul, cimbrul, ciu­perca shiitake, scortisoara, strugurii si cartofii dulci. Plantele care contin inu­lina – si vom aminti aici an­ghi­­narea, barba-caprei, iarba-mare, andivele, brus­turele, papadia si topi­namburul – consolideaza de asemenea sistemul imu­nitar prin actiunea lor pro­biotica. Intrucat stre­sul saboteaza buna functionare a sistemului imun, sa ne gandim si la plantele medicinale care favori­zeaza relaxarea: valeriana, hameiul, sunatoarea, lavanda, musetelul, roinita, passiflora, lemnul-dulce, gura-lupului, kava-kava (piperul halucino­gen) si, fireste, macul.

Medicina alopata are si ea in arsenalul ei o serie de mijloace – printre altele, tratamentele cu laser, in­troducerea unor substante in interiorul negilor prin injectare sau crioterapia (aplicarea de zapada carbonica). La celalalt capat al spectrului se afla nenumaratele leacuri traditionale. Intre cei doi poli, va stau la dispozitie alimentele pe care vi le pre­zentam mai jos. Dar vestea cu adevarat cea mai buna este aceea ca unii negi dispar de la sine. (A.M.)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img