vineri, 19 aprilie, 2024

De ce ne strambam atunci cand gustam ceva acru

Distribuie:

Publicat:

In general, atunci cand consumam alimente acre avem tendinta de a face o multitudine de grimase in mod involuntar.

Internetul este plin de clipuri video care au strans sute sau chiar mii de reactii si care arata reactia bebelusilor dupa ce gusta o felie de lamaie. O reactie asemanatoare o au si adultii atunci cand consuma lamaie sau alte alimente acre.

Inainte de a raspunde la intrebarea legata de cauza grimaselor atunci cand gustam ceva acru trebuie sa descoperim ce inseamna de fapt ca un aliment are gust acru. Tehnic vorbind, senzatia de acru sau alte senzatii ale gustului oferite de catre papilele gustative nu exista. De fapt, atunci cand gustam ceva, papilele gustative trimit catre centrii senzoriali anumite semnale electrice care sunt interpretate ca fiind dulci, amare si asa mai departe. Sau, ca in cazul de fata, acre.

Pe scurt, procesul functioneaza astfel: anumite alimente ingerate sunt „analizate” de catre papilele gustative, acestea trimit semnale catre creier si acolo respectivele semnale dunt „decodate” ca fiind acre. in acest punct apare intrebarea: ce propietati au anumite alimente pentru a fi considerate acre?

La aceasta intrebare, raspunsul este simplu, aciditatea unui aliment este cea care da caracterul acru al acestuia. In termeni chimici, alimentele acre au un numar mai mare de protoni. Trebuie precizat ca protonii nu au un gust specific, dar creierul interpreteaza semnalele primite la contactul cu acestia ca fiind acru.

Raspunsul legat de producerea grimaselor ale legatura cu vitamina C si cu evolutia speciei noastre. Astfel, corpurile noastre au nevoie de vitamina C pentru a functiona in mod corespunzator, dar, de-a lungul timpului, ne-am pierdut capacitatea de a ne sintetiza acest timp de nutrienti, explica Paul Breslin, profesor al Universitatii New Jersey pentru Live Science.

In aceste conditii, grimasele pe care le facem cand gustam alimente acre, care au vitamina C, de fapt sunt o adaptare evolutiva. Aceasta ne permite noua si celor din jurul nostru sa aflam ca respectivul aliment poate oferi vitamina C de care avem nevoie. sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img