vineri, 29 martie, 2024

De ce nu e bine sa bei cafea pe stomacul gol

Distribuie:

Publicat:

Unele persoane obisnuiesc sa bea cafeaua fierbinte, in zori, inainte de a manca sau de a bea ceva, apoi pleaca in graba la serviciu. Aroma cafelei e irezistibila, dar acest obicei nesanatos trebuie abandonat cat mai repede.

Iata de ce nu e bine sa bei cafea pe stomacul gol:

Cafeaua consumata la prima ora a diminetii, imediat dupa trezire, are mai multe efecte nocive, avertizeaza site-ul Pinoy Health & Remedies. 

1. Creste aciditatea stomacului

Cand acidul clorhidric din stomac se afla la un nivel echilibrat, mancarea poate fi digerata usor. Dar daca bei cafeaua inainte de a manca, aceasta intra in reactie cu acidul si provoaca disconfort si arsuri. 

Stimulat de actiunea cafelei, stomacul elibereaza mai mult acid, iar acesta ataca tesuturile, ceea ce poate conduce la iritatii si infectii ale tractului digestiv, ulcer si reflux gastric. 

2. Favorizeaza anxietatea

Cand stomacul este gol, creierul functioneaza mai greu si nu mai reuseste sa produca suficienta serotonina. Iar daca nivelul acesteia scade, se instaleaza starea de neliniste si depresia.

Cafeaua bauta pe stomacul gol sporeste anxietatea, stimuland activarea adrenalinei si productia de hormoni precum cortizolul, eliberat cand stresul e ridicat. Cafeaua consumata pe stomacul gol provoaca o senzatie de neliniste si de nervozitate.

3. Deshidratare

Cafeaua are efect diuretic si provoaca deshidratare, mai ales cand cofeina ajunge in stomacul gol. De aceea este indicat sa consumi mai multe lichide pentru a mentine hidratarea organismului la un nivel normal.

4. Lipsa poftei de mancare

Cafeaua bauta pe stomacul gol provoaca arsuri gastrice, dar mai are un efect secundar – pierderea apetitului, mai ales daca este consumata intr-o cantitate mare. O cana de cafea sau o ceasca mare poate da senzatia de stomac plin “cu ceva”, iar astfel creierul este pacalit, iar foamea dispare. Acest proces iti priveaza organismul de elementele nutritive pe care ar trebui sa le primeasca in timp util, iar rezistenta la stres si la efort scade dramatic. 

Exista persoane care prefera sa bea cafeaua pe stomacul gol pentru a nu mai manca si pentru a slabi, dar este o alegere gresita, chiar periculoasa; micul dejun n-ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata.

Conform mai multor studii, momentul ideal pentru a bea cafea este dupa ora 10.00 pana dupa micul dejun, scrie Pinoy Health & Remedies.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img