sâmbătă, 20 aprilie, 2024

De ce nu trebuie sa exagerm cu dusul

Distribuie:

Publicat:

Cu totii suntem tentati sa credem ca suntem cu atata mai sanatosi cu cat sutem mai curati. Dar lucrurile par sa nu stea neaparat asa.  Medicii spun ca dusurile foarte dese nu insemana o sanatat mai buna ci dimpotriva.  Asadar, care sunt beneficiile care vin odata cu dusurile pe care le faci mai rar? Ei bine, afla ca acestea sunt sustinute de stiinta. Parul gras este benefic pentru tine. Gandeste-te: cu cat iti atingi parul mai putin, iti pui produse in el mai rar si il coafezi mai rar, cu atat mai putin deteriorat va fi parul tau. Dermatologul Jason Emer spune: "Cu cat iti samponezi mai mult parul, cu atat ai potentialul mai mare de a elimina uleiurile necesare pentru a proteja firul si radacina parului si care pastreaza scalpul sanatos si hidratat".

Cu cat faci dus mai rar, cu atat mai mult se va mentine culoarea parului tau intacta. Ai peste 200-300 de lei pentru a-i arunca pe fereastra doar pentru a-ti mentine vie culoarea parului tau vopsit?  Unele femei abia isi permit sa isi vopseasca parul de cateva ori pe an, cu atat mai putin la fiecare 2 luni. Un hairstylist citat de elitedaily.com, Kerrie Urban, spune: "Mineralele din apa de la dus pot sa faca blondul sa paleasca, sa indeparteze pigmentii de culoare de la roscate si pot cauza o pierdere a bogatiei parului la brunete. Daca nu te speli atat de des, acest lucru te va ajuta cu adevarat sa prelungesti durata de viata a culorii parului tau".

Ti-ai spalat parul in mod gresit in tot acest timp. Credeai ca esti o profesionista la samponarea parului si la aplicarea balsamului? Ei bine, astazi iti mai demontam un mit. Atunci cand iti samponezi parul, este important ca produsul sa nu ajunga la varfurile firelor de par. Atunci cand l-ai pus pe scalp, samponul se va clati si va aluneca pe directia parului si va elimina nevoia de a freca varfurile, lucru care in cele din urma duce la rupere. Atunci cand aplici balsamul, este exact opusul acestei situatii. Hairstylistul te sfatuieste: incearca sa nu pui balsamul la radacinile parului, deoarece acesta poate determina scalpul sa se ingrase mai repede decat in mod normal.

Daca faci dus prea mult, acest lucru iti poate afecta, de fapt, pielea. Acum deja te intrebi: dar intregul scop al dusului nu este sa iti cureti pielea? Poate, dar tu faci dus prea des si faci asta intr-un mod total gresit. Stiinta are explicatii pe masura. Stratul superior al pielii tale este format din celule dure moarte care protejeaza straturile de baza ale pielii sanatoase. Stratul superior este sustinut de lipide, adica compusi grasi, care ajuta la mentinerea umiditatii pielii. Asa ca, de fiecare data cand faci dus si iti exfoliezi pielea, tu de fapt rupi si distrugi acest strat. Dar cum de este atat de nociv acest obicei pentru pielea ta? Dermatologii explica: "cu cat faci mai multe dusuri, cu atat mai des are loc aceasta distrugere si cu atat mai putin timp va avea pielea ta pentru a se repara singura, prin intermediul productiei de uleiuri naturale".

Chiar daca pare greu de crezut, poti sa supravietuiesti daca faci baie doar de doua ori pe saptamana. Da, de 2 ori intr-o saptamana. Desigur, poate pentru unii suna dezgustator, dar pentru alte persoane, acest lucru este chiar o usurare. Un trend numit "reducerea curatarii" (cleansing reduction) sprijina aceasta idee, deoarece beneficiile ei includ un alt avantaj – mentinerea microorganismelor bune care ajuta corpul sa lupte impotriva bolilor. Potrivit unui sociolog de la Universitatea Lancaster, Dr. Elizabeth Lancaster, acest trend nu este chiar o noutate si ideea exista de cel putin un secol in societatea noastra. Un medic virusolog, John Oxford de la Queen Mary's School of Medicine and Dentistry, argumenteaza ca, atat timp cat oamenii isi spala mainile in mod constant si sunt constienti de situatia de sub centura (inclusiv folosirea unui bideu), dusul facut de doua ori pe saptamana nu ar trebui sa fie problematic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img