joi, 28 martie, 2024

De ce nu trebuie sa ne mai facem griji pentru colesterolul din mancare

Distribuie:

Publicat:

De multi ani ni se spune sa evitam mancarea bogata in colesterolpentru a avea o inima mai sanatoasa. Acest lucru se va schimba, insa, intrucat s-a dovedit ca genele sunt cele responsabile, in cea mai mare parte, pentru colesterolul marit din sange.

Un comitet consultativ in nutritie  din SUA a ajuns la concluzia ca nu trebuie sa ne mai facem griji in legatura cu colesterolul mare din alimente, relateaza health.clevelandclinic.org.
Nivelul mare de colesterol din sange poate fi asociat in continuare cu problemele cardiace. Schimbarea vine insa de la faptul ca multi cercetatori considera acum ca daca mancam preparate culinare bogate in colesterol, asta nu ar afecta colesterolul care este deja in sange.

Totusi, persoanele cu probleme de sanatate, precum diabetul, ar trebui sa continue sa evite alimentele bogate in colesterol. Colesterolul este o substanta grasa regasita in numeroase parti ale organismului si este necesar pentru digestia alimentelor si productia de hormoni si vitamina D. Conform Ghidului dietetic actual al SUA, limita nivelului de colesterol este de 300 mg. Aprofundand aceasta chestiune, cercetatorii au observat ca relatia dintre colesterol si organism este extrem de complicata.

Corpul regleaza cat de mult colesterol avem in sange. Exista doua formule: colesterolul bun (HDL) si colesterolul rau (LDL). Modul in care oamenii proceseaza colesterolul difera de la persoana la persoana. Unii par sa fie mai vulnerabili la dietele bogate in colesterol. Potrivit cardiologului Steven Nissen, genele sunt cele care determina vulnerabilitatea unor persoane la alimentele cu colesterol mare.

Corpul creeaza colesterol in cantitati mult mai mari decat o persoana poate avea din mancare, asa ca evitarea alimentelor bogate in colesterol nu va afecta cu mult nivelul de colesterol. Aproape 85% din colesterolul din sange este creat in ficat. El nu vine din alimentele ingerate, precizeaza cardiologul. Adevaratul pericol pentru toata lumea este in mancarea bogata in grasimi nesaturate.

sursa: digi24.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img