vineri, 29 martie, 2024

De ce nu trebuie sa te temi de toxoplasmoza daca ai pisica

Distribuie:

Publicat:

Toxoplasmoza este o boala cauzata de un parazit, cel mai adesea transferat prin fecalele pisicii si carnea de porc infectata. Ea poate fi foarte grava mai ales pentru o femeie gravida, deoarece poate afecta fatul în crestere. Pentru adultii sanatosi pot exista putine simptome sau deloc în timp ce organismul se lupta cu parazitul, dar pentru altii, el poate produce o stare asemanatoare gripei, care te poate lasa tintuit la pat.

Pentru cei cu sistemul imunitar compromis, cum ar fi pacientii cu SIDA si persoanele în varsta, aceasta poate provoca umflarea creierului care, la randul sau, duce la afectiuni grave, cum ar fi cancerul de creier, tulburarea deficitara, hiperactivitate, schizofrenie si, si se poate dovedi chiar a fi fatala.Informeaza-te despre toxoplasmoza, astfel încat sa poti întelege mai bine cum sa te protejezi în special atunci cand esti gravida.

Carnea insuficient gatita este cea mai mare preocupare atunci cand vine vorba de toxoplasmoza. Carnea este carne de animal si parazitii pot trai si prospera. Procesul de transare a carnii pentru a o pregati pentru piata nu scapa neaparat carnea de acesti paraziti. Este vital ca aceasta carne sa fie gatita bine înainte de a fi consumata.

Manipularea carnii crude sau folosind ustensile care au venit în contact cu carnea cruda este, de asemenea, un factor de risc. Acesti paraziti pot fi transferati pe blaturi, cutite, si alte suprafete, si se poate transporta, de asemenea, pe mainile tale. Punerea mainilor pe gura este cel mai rapid mod de a transfera paraziti. Pentru a te proteja, este vital sa speli suprafetele care au fost în contact cu carnea cruda cu apa calda si detergent înainte de a le folosi pentru orice alt scop. Spalati-va mainile des în timpul prepararii produselor alimentare.

Fecalele pisicii sunt, de asemenea, o cauza comuna de toxoplasmoza. E vital sa fii foarte atenta atunci cand curateti litiera pisicii. Daca este necesar, purtati o masca si manusi, astfel încat sa nu veniti în contact cu praful. Spalati-va bine pe maini dupa curatarea litierei.

Femeile insarcinate trebuie sa fie deosebit de atente la toxoplasmoza, din cauza raului care il poate face la un fat. Parazitul poate fi transferat prin intermediul sangelui ombilical si poate dauna fatului. Daca esti insarcinata, nu trebuie niciodata sa schimbi litiera si ar trebui sa eviti, de asemenea, gradinaritul, deoarece fecalele de pisici sunt adesea gasite în gradini, chiar daca acestea nu sunt vizibile. Nu manipulati carnea cruda si asigurati-va ca tineti mainile curate în timpul gatirii.

Amintiti-va ca pisicile nu sunt purtatoare si nu transmit parazitul astfel încat nu exista nici un motiv pentru a scapa de pisica ta in timpul sarcinii, dar trebuie sa stai departe de litiera si lasa pe altcineva sa o curete pentru tine. Acest lucru te va proteja în timpul sarcinii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img