vineri, 19 aprilie, 2024

De ce persoanele obeze au o satisfactie mai mare atunci cand mananca

Distribuie:

Publicat:

O satisfactie mai mare obtinuta din consumul mancarii in fazele initiale ale consumului acesteia ar putea reprezenta motivul pentru care unele persoane mananca mai mult decat altele.

Oamenii de stiinta teoretizeaza ca tendinta de a manca in plus este corelata cu satisfactie initiala crescuta pe care aceste persoane o resimt in stadiul initial al consumului de hrana, noteaza Medicalxpress.

Un nou studiu, care s-a concentrat pe compararea satisfactiei pe care indivizii, atat cu greutate considerata normala, cat si cei obezi, o resimt atunci cand mananca, a ajuns la concluzia ca nu pot fi identificate diferente semnificative. Totusi, atunci cand au comparat satisfactia pe care o obtineau persoanele obeze initial cu cea a persoanelor cu o greutate normala, cercetatorii au aflat ca primul grup obtine mai multa satisfatie (utilitate, in termenii economiei neoclasice) in comparatie cu cel de al doilea grup.

Cercetatorii sunt de parere ca aceasta diferenta initiala poate explica, partial, obezitatea. Cauzele acestei maladii sunt variate, printre acestea deciziile luate in ceea ce priveste consumul alimentar joaca un rol important. In aceste conditii, diferentele in satisfactia si perceptia asupra alimentelor ar putea juca un rol important in excesele alimentare. Iar astfel aceasta constatare poate conduce spre o noua abordare asupra fenomenului obezitatii, explica  dr. Linnea A. Polgreen, cercetatoare-sef a acestui studiu de la Universitatea Iowa.

Oamenii de stiinta au observat ca o crestere a cantitatii unui aliment este asociata cu o scadere a satisfactiei asociata consumului. Astfel, de exemplu, prima patratica de ciocolata ne va aduce mai multa satisfactie decat cea de a zecea. „In cadrul studiului nostru, persoanele care sufera de obezitate au raportat niveluri mai mari de satisfactie pentru fiecare bucatica suplimentara de ciocolata in comparatie cu persoanele non-obeze”, explica Aaron C. Miller, co-autor al studiului. In aceste conditii, pentru ca persoanele obeze sa experimenteze scaderea satisfactiei intr-un mod similar persoanelor non-obeze trebuie sa consume o cantitate mai mare de ciocolata decat acestea; situatia repretandu-se si in cazul altor alimente. Potrivit cercetatorului, femeile obeze au nevoie sa manance 12,5 bucati de ciocolata pentru a inregistra o scadere a nivelului de perceptie a gustului la fel ca femeile non-obeze care mananca numai 10 bucati, care corespunde cu o diferenta de 67,5 calorii. Aceasta explica, partial, de ce persoanele obeze consuma mai mult decat cele non-obeze. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img