miercuri, 27 martie, 2024

De ce sportivii nu ar trebui sa recurga la suplimente cu vitamine

Distribuie:

Publicat:

Administrarea unor tipuri de suplimente cu vitamine poate ingreuna procesul de antrenament pentru evenimentele care presupun o rezistenta fizica mare, precum maratoanele, potrivit cercetatorilor din Norvegia. Acestia sunt de parere ca vitaminele C si E ar trebui sa fie utilizate cu precautie deoarece ar putea afecta modul in care muschii reactioneaza la exercitiile fizice. Studiul a fost publicat in The Journal of Physiology. Desi nu a fost sesizata nicio diferenta in ceea ce priveste performanta atletilor, probele de sange si biopsiile tisulare au sugerat ca exista diferente in interiorul muschilor.

Fiecare celula musculara contine o multiume de mitocondrii mici, care ofera energia necesara celulelor musculare. Atletii care au luat suplimentele au parut ca produc mai putine mitocondrii care sa faca fata unei solicitari mai mari a muschilor. "Rezultatele noastre arata ca suplimentele cu vitamina C si vitamina E au afectat cresterea nivelului proteinelor mitocondriale, indusa de antrenamentul de rezistenta. Acestea sunt necesare pentru rezistenta musculaturii la efort. Rezultatele noastre indica faptul ca dozele mari de vitamina C si E, asa cum le gasim in suplimente, ar trebui folosite cu precautie, in special daca snteti supusi unor antrenamente de rezistenta", a explicat Goran Paulsen, unul dintre cercetatori.

Cu toate acestea, Mike Gleeson, profesor de biochimie la Universitatea Loughborough nu este convins. Acesta a spus ca cel mai important factor de performanta este cat de repede inima si plamanii ar putea trimite oxigen la muschi, nu mitocondriile. "Ideea este ca studiile arata schimbari ale abilitatii de adaptare la exercitiu fizic, care ar putea fi afectata de vitaminele luate in doze mari, dar pana cand nu se realizeaza studii care sa arate ca acestea afecteaza performanta atletica, oamenii nu ar trebui sa fie ingrijorati", a explicat acesta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img