vineri, 29 martie, 2024

De ce tace Klaus Iohannis?

Distribuie:

Publicat:

Fostul presedinte s-a dezlantuit. Lanseaza nenumarate acuzatii. Are multiple tinte. Doua dintre acestea, insa, il vizeaza, in mod special, pe succesorul sau. Pe Klaus Iohannis. Si sunt de o gravitate exceptionala. Una este legata de o presupusa proprietate in Florida, a sefului statului. Cealalta de implicarea a celor mai inalte autoritati intr-o alta prezumtiva fapta. Ascunderea urmelor de la Colectiv. Traian Basescu sustine, cu subiect si predicat, ca presedintele Klaus Iohannis are o proprietate in Florida. Locatia in care si-a petrecut doua scurte concedii. Acuzatia este de o gravitate exceptionala. Nu fiindca fostul primar al Sibiului ar avea un imobil in plus, situat pe partea cealalta a globului. Ci pentru ca, daca asa stau lucrurile, atunci rezulta ca domnia sa a ascuns adevarul. Desi a promis transparenta. Mai mult decat atat. Daca se confirma aceasta informatie, atunci presedintele Klaus Iohannis a comis un fals in declaratii. Si un uz de fals. Ar fi, pur si simplu, vorba de doua infractiuni grele.

Pe un fond extrem de tensionat legat de victimele de la Colectiv si de o serie de acuzatii grave pe marginea acestui caz, cum ca ar fi vorba, pur si simplu, de o crima pusa la cale de autoritati, intervine in forta si Traian Basescu. Sa recapitulam! Florin Chilian acuza faptul ca la Colectiv a avut loc un act terorist pus la cale chiar de autoritatile statului, din ordinul lui Klaus Iohannis, in scopul de a declansa o profunda stare de emotie la nivelul intregii societati, in baza careia sa poata fi dat jos Guvernul Ponta. In scurt timp, sunt date publicitatii de catre Directia Nationala Anticoruptie stenograme ale unor interceptari efectuate in cladirea Guvernului, din care rezulta ca un inalt ofiter al Serviciului de Telecomunicatii Speciale a afirmat, cu subiect si predicat, ca la Colectiv este vorba de o crima despre care autoritatile, la cel mai inalt nivel, au fost la curent. Analistul Ion Cristoiu comenteaza si el pe aceasta tema, dand expresie unor semne de intrebare legate de acelasi subiect si exprimandu-si, in mod categoric, suspiciunea privind sinceritatea autoritatilor, in general, si a lui Klaus Iohannis, in special, in ceea ce priveste drama de la Colectiv. Iar acum, ataca, in forta, Traian Basescu.

Fostul presedinte are o abordare noua, dar complementara celorlalte. Si anume, el isi exprima convingerea ca ancheta tehnica efectuata la Petrosani ar fi finalizata de mai multa vreme, dar ea se bate cap in cap cu concluziile preliminare ale autoritatilor statului. Si ca, in consecinta, expertii de la Petrosani ezita sa comunice oficial rezultate expertizei pentru ca ele nu s-ar potrivi cu opiniile lansate in spatial public de reprezentantii de la cel mai inalt nivel ai statului. Ce concluzie putem sa tragem de aici? Ca domnul Traian Basescu il acuza, la randul sau, pe presedintele Klaus Iohannis, in calitatea acestuia de cel mai inalt reprezentant al statului, ca opinia publica a fost dezinformata, ca probele acestei dezinformari sunt ascunse, lansand o noua suspiciune din seria celor care acrediteaza ideea ca la Colectiv ar fi avut loc o crima politica. Presedintele Klaus Iohannis a declarat, de mai multe ori, chiar si inainte de a fi fost investit, ca nu agreeaza polemica si ca nu se va angaja, asa cum a facut Traian Basescu, in schimburi dure de replici, care nu fac altceva decat sa tensioneze viata politica din Romania. Si eu si altii am respectat si am incurajat aceasta pozitie. Acum insa este o situatie tipica, in care tacerea nu se mai poate dovedi a fi de aur. Este o situatie in care daca presedintele tace, suspiciunile impotriva sa se vor multiplica si se vor radicaliza. Este momentul ca presedintele Klaus Iohannis sa intre in ring si sa reactioneze.

Seful statului are datoria sa limpezeasca situatia legata de prezumtiva sa proprietate din Florida. Iar daca Traian Basescu minte, daca el nu poate face dovada celor afirmate, atunci opinia publica trebuie sa afle acest lucru. Iar mincinosului sa-i fie taiat nasul. In al doilea rand, si in ceea ce priveste  acuzatiile de atentat terorist la Colectiv, pus la cale chiar de catre autoritatile statului, in scopul eliminarii Guvernului Ponta si instalarii unui nou Guvern de catre Klaus Iohannis, situatia trebuie lamurita de urgenta. Ma si intreb de ce, pana acum, autoritatile statului au tacut. Si nu au avut cuvenitele reactii. Ma mai intreb, si nu doar intr-o paranteza, ce rost a avut ca DNA sa dea drumul pe piata unei stenograme care sa alimenteze implicit acuzatii de acest fel, chiar de catre un reprezentant al institutiilor de forta, care lucreaza la Guvernul Romaniei. Asistam cumva la debutul unui complot anti-prezidential? Si daca da, din nou, ma intreb, de ce tace Klaus Iohannis? (Sorin Rosca Stanescu)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img