marți, 19 martie, 2024

De ce trebuie sa mancam sfecla rosie

Distribuie:

Publicat:

Sfecla rosie are o valoare nutritiva destul de ridicata si este una dintre legumele ce asigura cu performante, o sanatate cardiovasculara extraordinara. Cativa pigmenti antioxidanti ce se gasesc in radacina ofera protectie ridicata impotriva bolilor coronariene, scade nivelul colesterolului din sange si are efecte anti-imbatranire.

Sfecla rosie este o planta erbacee cu frunze verde inchis. Pana la maturitate are nevoie de aproximativ 50-60 zile si atinge o greutate de 100-150 gr maxim.Sfecla rosie, de gradina in special, aduce un aport caloric destul de scazut – 45 kcal pentru 100 gr de leguma, contine zero colesterol si foarte putine grasimi. Beneficiile nutritive vin in special din partea fibrelor, vitaminelor, mineralelor si antioxidanti.

Radacina este o sursa extraordinar de importanta de compusi fitochimicali, ca si betaina. Aceasta are proprietatea de a scadea nivelul homocisteinei din sange. Homocisteina este raspunzatoare pentru aparitia cheagurilor de sange si pentru formarea plagii arterosclerotice. Un nivel crescut al homocisteinei in sange duce la dezvoltarea problemelor coronare, la infarct sau la boli vasculare periferice.

In stare cruda, aceasta contine mici cantitati de vitamina C; cu toate acestea insa, tulpina este o excelenta sursa de vitamina C- 100 gr de frunze contin 30 mg sau 50 % din doza zilnica recomandata pentru consum. Vitamina C este un antioxidant natural puternic ce ajuta organismul uman sa lupte cu radicalii liberi- unul dintre motivele dezvoltarii cancerului.

Mai mult decat atat, frunzele sunt o sursa excelenta de carotenoide, flavonoide si vitamina A; acestea contin compusii enumerati intr-o cantitate mult mai mare decat ar face-o radacina. Vitamina A este necesara pentru mentinerea mucoaselor sanatoase, pentru piele, dar este esential si pentru vedere.

Radacina este bogata in complexul de vitamine B si in minerale ca si fierul, manganul, cuprul si magneziu.Si nu in ultimul rand, sfecla rosie contine un nivel moderat de potasiu – 100 gr de radacina, in stare cruda aduce organismului un aport de 325 mg sau 7% din doza zilnica recomandata. Potasiul ajuta la regularizarea batailor inimii si asigura o buna functionare a metabolismului cand vine vorba de celule si tesuturi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img