joi, 28 martie, 2024

De ce unii oameni imbatranesc mai repede decat altii? Iata explicatia!

Distribuie:

Publicat:

Stim povestea clasica: tu ai o anumita varsta, dar sunt sanse mari ca oamenii sa o aproximeze gresit. Ori vor crede ca esti revoltator de tanar, ori revoltator de batran (prin „revoltator” intelegem chiar si un an, doi in plus, dar varsta e un subiect sensibil pentru oricine trece de majorat).

Desigur, te-ai intrebat de ce se intampla asta, dar nu ai avut nicio explicatie concreta, cu exceptia, poate, a inzestrarii genetice. Cercetatorii se straduiesc de mult timp sa le gaseasca, iar acum, un nou studiu publicat in Genome Biology incearca sa ne faca sa intelegem mai bine cauzele acestei discordante. James Timmons, principalul autor, sustine ca echipa sa a determinat o semnatura genetica prezenta in sange, capabila sa indice daca un individ imbatraneste sanatos. A fost desfasurat un experiment, care a implicat analiza a 54.000 de gene ale oamenilor sanatosi cu varste cuprinse intre 25 si 65 de ani. Apoi, echipa de cercetatori s-a restrans la cele 150 de gene care ar putea face distinctia intre oamenii tineri si cei batrani, precum si prezice un declin cognitiv.

Semnatura genetica a fost folosita pentru a determina ceea ce cercetatorii au numit „scorul de imbatranire sanatoasa”, comparandu-le intre subiecti pentru a arata ca un scor mai mare e asociat cu o stare mai buna a sanatatii. „Descoperirea noastra ofera prima dovada ca exista, intr-adevar, o semnatura biologica a varstei la oameni si ca ar trebui sa se tina cont de ea in medicina”, a adaugat Timmons. Acesta considera ca descoperirea sa ar putea fi utila pentru a identifica riscurile de Alzheimer, de exemplu, medicii avand posibilitatea de a oferi tratament preventiv.

Pentru a testa teoria, oamenii de stiinta au folosit datele dintr-un studiu separat, efectuat asupra barbatilor suedezi care aveau 70 de ani in 1992. Au constatat ca scorul de imbatranire varia foarte mult si ca era, intr-adevar, asociat cu sanatatea pe termen lung. Cei cu un scor mai mare aveau functii mai bune si o sanatate cognitiva remarcabila.
sursa: playtech.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img