marți, 16 aprilie, 2024

De ce unii oameni sunt muscati mai des de tantari?

Distribuie:

Publicat:

In aceasta perioada a anului, muscaturile de tantari reprezinta una dintre cele mai neplacute experiente. Cu toate acestea, unele persoane par neatinse de acest insecte, pe cand altele par sa fie „atacate” fara incetare de tantari.

Oamenii de stiinta incearca sa inteleaga ce anume ii face pe unii oameni mai atragatori pentru tantari. Unul dintre experti, L.J. Zwiebel, profesor de stiinte biologice la Universitatea Vanderbilt, ofera cateva explicatii despre preferintele acestui „inamic” cu care ne confruntam vara.

Tantarii identifica mamiferele ce-i servesc drept prada prin identificarea caldurii si a dioxidului de carbon emis de acestea. Femeile insarcinate si persoanele de dimensiuni mai mari sunt adesea victima mai multor atacuri, deoarece consuma mai multa energie decat persoanele obisnuite.

De asemenea, tantarii sunt ghidati si de simtul mirosului. „In ciuda a ceea ce-mi spunea bunica, nu am sangele dulce”, afirma dr. Zwiebel, expertul subliniind ca tantarii nu pot distinge calitatea sangelui. „Tantarii sunt atrasi de mirosul nostru, iar acesta se datoreaza in mare parte bacteriilor aflate pe pielea noastra”, explica dr. Zwiebel, potrivit descopera.ro. „Flora si fauna de pe pielea noastra” miros apetisant pentru tantari, iar acestea se dezvolta atunci cand transpiram sau cand petrecem o perioada lunga de timp in aer liber.

Dr. Zwiebel afirma ca nu exista nicio baza stiintifica care sa sustina afirmatiile conform carora un nivel ridicat al colesterolului sau diabetul ajuta la tinerea tantarilor la distanta. De asemenea, nici suplimentele cu vitamina B sau consumul de usturoi nu par sa ajute.

Dupa ce a petrecut 20 de ani in laborator in preajma tantarilor, Dr. Zwiebel afirma ca-si poate introduce bratul intr-un container cu tantari si poate sa fie muscat de sute de ori, „dar nu am nimic”. Copiii, ce au fost muscati de mult mai putine ori decat adultii, pot avea reactii mai puternice la muscaturile de tantari, deoarece sistemul lor imunitar nu s-a maturizat pe deplin. Specialistul afirma ca persoanele care sunt convinse ca sunt muscate mai des de tantari nu au, de cele mai multe ori, dreptate. „Sunt unele persoane care au reactii alergice puternice la muscaturile de tantari, iar asta ii poate face sa creada ca sunt muscate mai des, insa cel mai probabil acest lucru nu este adevarat”, afirma dr. Zwiebel.

Specialistul recomanda persoanelor care au multe urme de muscaturi de tantari sa nu se scarpine. Atunci cand un tantar ne musca, acesta lasa in urma o parte din saliva sa, o substanta ce contine anticoagulanti si un anestezic local, printre altele. Corpul recunoaste aceste substante drept un invadator strain si trimite histamine pentru a contraataca. Scarpinarea duce la imprastierea salivei tantarului, ceea ce stimuleaza eliberarea mai multor anticorpi si duce la amplificarea senzatiei de mancarime, pornind un „cerc vicios”.

Dr. Zwiebel recomanda persoanelor care se umfla si au multe senzatii de mancarimi atunci cand sunt muscate sa „vorbeasca cu doctorul lor despre posibilitatea de a lua zilnic un medicament antihistaminic ca o masura de precautie”. Tantarii vor continua sa va muste, insa nu veti mai realiza acest lucru, deoarece medicamentul va preveni reactia alergica ce transforma o muscatura nedureroasa intr-o mancarime incomoda.

Femelele de tantar sunt nevoite sa va muste deoarece au nevoie de o masa de sange pentru a completa ciclul reproductiv prin producerea de ovule fertile, lucru ce necesita o cantitate mare de proteine. Pentru a reduce sansele de a fi muscat de tanari, doctorul Zwiebel recomanda folosirea unui sapun antibacterian pentru a reduce numarul bacteriilor ce atrag tantarii pe pielea dumneavoastra.

De asemenea, specialistul recomanda sa evitam sa petrecem timp afara la rasarit si la apus, perioada cea mai activa a tantarilor, sa folosim un ventilator exterior pentru a goni insectele si sa purtam haine lungi daca nu este prea cald. Doctorul Zwiebel mai recomanda sa pulverizam pe haine o solutie antitantari ce contine DEET (dietiltoluamid), o substanta chimica care afecteaza receptorii olfactivi ai tantarilor. „Dietiltoluamidul functioneaza, si pana cand vom descoperi ceva mai bun, este cea mai eficienta solutie pe care o avem la dispozitie pentru a preveni muscaturile”, concluzioneaza Zwiebel.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img