marți, 19 martie, 2024

De ce vor scadea tarifele la electricitate in Romania

Distribuie:

Publicat:

Consiliul Concurentei a realizat o investigatie in urma careia s-a dovedit ca mai multe companii din energie au cauzat prejudicii consumatorilor. In urma incidentului, tarifele la electricitate ar trebui sa scada.

Presedintele Consiliului Bogdan Chiritoiu sustine ca prejudiciul adus consumatorilor este greu de estimat, deoarece este vorba de licitatii care au avut loc pe o perioada de mai multi ani. „Mai multe companii au fost pagubite, iar tarifele umflate s-au dus catre clienti. In premiera, vrem ca impreuna cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) sa recuperam prejudiciul creat clientilor”, a declarat acesta.

Printre companiile sanctionate de numara si Electrica, intrucat si clientii acesteia au fost pagubiti. Chiritoiu spune ca cel mai usor mod de a recupera prejudiciul este scaderea tarifelor de distributie. „Vorbim de ani buni in care preturile au fost exagerate. Aici rolul cheie il va avea ANRE, pentru ca este menirea lor sa calculeze pretul corect”. El a mai adaugat ca ii va sprijini pe cei de la ANRE cu datele obtinute.

Niculae Havrilet, fost presedinte ANRE, sustine aceasta decizie si spune ca ar trebui sa se simta o scadere a tarifelor de distributie. In plus, la inceputul acestui an, Consiliul Concurentei a anuntat ca a sanctionat cu 73 de milioane de lei alte sase companii, inclusiv Electrica.

Motivul invocat era incheierea a doua intelegeri anticoncurentiale pe piata comercializarii contoarelor si echipamentelor folosite pentru masurarea energiei electrice.

Oficiali ai Consiliului spuneau atunci ca licitatiile au fost discutate de companii, astfel incat sa castige contracte de furnizare cu eforturi minime. Intelegerile anticoncurentiale au dus la cresterea preturilor de achizitie a echipamentelor.

In cele din urma, consumatorii finali ajungeau sa plateasca facturi mai mari pentru energia electrica. Incidentul a avut loc in perioada 2008-2015, iar Electrica a fost amendata atunci cu 10,801 milioane de lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img