miercuri, 24 aprilie, 2024

De necrezut! Sotia lui a ramas insarcinata folosind cateva bobite. De bucurie, a plantat cateva hectare cu aceasta reteta minune – GALERIE FOTO, VIDEO

Distribuie:

Publicat:

• Acesta a investit banii economisiti din munca in strainatate intr-o afacere in agricultura • Fructele pe care le va vinde sunt considerate alimente minune datorita proprietatilor terapeutice extraordinare, ajutand inclusiv femeile care vor sa faca un copil • Afacerea poate sa-i aduca un profit de 20.000 de lei anual • “Din anul trei de la infiintare ma astept deja la productie. O sa procesez fructele pentru a face suc si ulei, apoi le vand la pretul cel mai convenabil”, a spus tanarul fermier

In ultima perioada, tot mai multi ieseni investesc in afaceri in domeniul agricol. Muncesc in alte tari in acest domeniu, se documenteaza cu privire la posibilele investitii si cand ajung in tara, aplica ceea ce au invatat. Este si cazul unui fermier din comuna Horlesti, care dupa ce s-a intors in Iasi, a achizitionat un teren de 2,5 hectare in satul Bogdanesti si a plantat catina. Este la primul an de la infiintarea plantatiei si spune ca ideea i-a venit dupa ce a consumat catina cu sotia si a vazut ce efecte are asupra lor. 

“Eu si sotia ne chinuiam de ceva timp sa facem un copil. Dupa ce si-a facut analizele, a aflat ca are deficiente de vitamina D. Ni s-a recomandat de catre cineva sa consumam catina ca ajuta la fertilitate, fiind o varianta mai ecologica si naturala. Am fost si noi surprinsi sa vedem ca are efecte consumul de catina pentru ca sotia a ramas insarcinata dupa doi ani de cand a inceput sa consume. Nu stiu daca e o coincidenta sau nu. Stiu doar ca lumea e constienta de efectele terapeutice ale catinei si de importanta ei in diverse afectiuni deoarece deja ma intreaba daca nu am la vanzare. Noi speram ca dupa 3 ani de la infiintarea plantatiei sa reusim sa amortizam investitia si sa trecem pe productie”, a spus Virgil Sandu. 

Profit de 20.000 de lei pe an

Un alt motiv pentru care acesta a investit 5.000 de euro in culturile cu catina este faptul ca piata este la inceput in acest sector. “Este un gol pe piata de catina si loc suficient pentru toata lumea. Eu am facut afacerea si din pasiune, dar si din dorinta de a consuma ceva sanatos. Mai am si culturile cu zmeura, dar cele cu catina sunt acum mai importante pentru ca necesita si mai multa ingrijire, fiind in primul an de la infiintare. O sa pun la punct si sistemul de irigatii prin picurare, mai achizitionez niste utilaje sa curat pamantul si mai iau si fonduri europene. Noi facem totul manual si din pacate nu avem oameni suficienti care sa ne ajute cu mana de lucru. Trebuie sa prasim des, sa udam culturile. Oamenii vin o zi, iau banii, ii cheltuie si dupa cateva zile in care nu-i mai gasim, vin iar la munca”, a spus Virgil Sandu

Acesta spune ca a depus proiect pentru a primi fonduri europene in valoare de 40.000 de euro pentru tinerii fermieri si in urmatoarea perioada va primi banii. Acesta va utiliza suma primita pentru a pune la punct sistemul de irigatii si un tunel de decongelare care il va ajuta sa proceseze catina pentru a obtine suc si ulei

“Nu vreau sa ajung sclavul comerciantului, cum se intampla acum cu multi agricultori. De aceea ma ajuta tunelul. Cum se procedeaza cu catina? Dupa ce se taie crenguta cu fructe din camp, se introduce in tunel, acesta o congeleaza, apoi se scutura crenguta si cad fructele. Urmeaza procesarea fructelor si apoi transformarea in produs finit ce o sa fie scos la vanzare. Din anul trei ma astept la productie”, spune optimist agricultorul.  

Boabele de catina se pot vinde cu 6-7 lei pe kilogram, iar destinatia fructelor este in cea mai mare parte exportul, fiind vandute, mai ales, in Germania. Catina se poate vinde nu doar in magazine naturiste, ci si in supermarketuri comune, in prezent fiind gasite pe piata produse cu extract de catina. Chiar si unele produse cosmetice au la baza catina, dar si anumite medicamente, iar fructele de plantatie au aceleasi beneficii ca si cele salbatice. Una din calitatile acestei plante este ca are de 10 ori mai multa vitamina C. 

“Fructele sunt terapeutice, iar lumea stie ca ajuta organismul. Sper ca dupa anul trei, cand plantele o sa ajunga la maturitate, sa am o productie de 8 tone pe hectar, daca sunt irigate culturile. De pe un hectar se poate câstiga 20.000 de lei profit în conditiile în care proprietarul respecta indicatiile specialistilor”, a mai spus Virgil Sandu.

A crescut suprafata cultivata cu catina

Conform informatiilor furnizate de Directia pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Iasi, suprafata cultivata cu catina in judet a ajuns in prezent la aproximativ 100 de hectare. Daca in urma cu 5 ani erau doar cativa ieseni cu aproximativ 30 de hectare, acum a crescut numarul celor interesati de investitiile in acest domeniu, dar si suprafata cultivata cu aceasta planta. Cele mai multe culturi sunt in zona Letcani, Pascani, Trifesti, Popricani, Cristesti, Prisecani, Schitu Duca, Tutora si Tiganasi.  

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img