vineri, 29 martie, 2024

De o luna de zile, bolnavii HIV SIDA au ramas fara tratamente

Distribuie:

Publicat:

Antiretroviralele, medicamentele care ii tin in viata pe bolnavii HIV/SIDA, lipsesc de la 1 iulie. Este situatia disperata prin care sunt nevoiti sa treaca o buna parte din seropozitivii inregistrati la sectia Boli Infectioase din cadrul Spitalului Municipal de Urgenta Barlad. 60% din totalul bolnavilor au intrerupt total sau partial tratamentul in ultima luna. Sunt 68 de oameni din Barlad si satele arondate, majoritatea cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, care poarta acest stigmat si intreruprerea tratamentului ii poate costa viata. 40 dintre ei nu mai au medicatia completa de mai bine de o luna.

Dan Cibotaru, presedintele asociatiei „Speranta copiilor 2000”, care a crescut in asistenta maternala doi copii seropozitivi si care se ocupa de drepturile majoritatii pacientilor inregistrati la Barlad, a tras un semnal de alarma: „Cu siguranta situatia nu e unica in tara. Reprezentantii UNOPA au ajuns la concluzia ca e problema de management, finantarea pe program fiind asigurata”. Criza de antiretrovirale s-a declansat de la 1 iulie, odata cu reducerea pretului la medicamente prin scaderea TVA. Distribuitorii nu au mai adus medicamente la raft. Cibotaru a precizat ca din cei 68 de pacienti, mai mult de jumatate nu au primit tratamentul complet in iulie: „Distribuitorii nu au mai adus medicamente la raft dupa scaderea TVA. Nu le mai convine sa aduca la preturi reduse, ci prefera sa le vanda pe piata externa la preturi mai mari”.  Reprezentantii UNOPA (Uniunea Nationalã a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) au intreprins o serie de demersuri, inclusiv la Ministerul Sanatatii, si lucrurile au inceput sa se miste.

 La finele saptamanii trecute au fost comandate o parte din medicamente, dar doua dintre produse nu au fost gasite nici la ora actuala. Culmea, banii pentru acest program national de sanatate au fost asigurati, dar nu pot fi cheltuiti in lipsa produselor. „In parte s-a rezolvat problema declansata dupa scaderea TVA. Sunt mai multe tipuri de medicamente prescrise pacientilor si pentru doua dintre ele nu am primit raspuns de la distribuitor. Conform procedurii, trebuie sa ne trimita confirmare de pret sau negare. Nici nu stiu daca sunt alti producatori”, a spus, pentru „Adevarul”, dr. Gabriela Danis, directorul medical al Spitalului Municipal de Urgenta Barlad. Potrivit cifrelor furnizate de conducerea spitalului barladean ziarului „Adevarul”, pentru un singur pacient seropozitiv sunt asigurate, in medie, medicamente in valoare de 14.837 lei la fiecare sase luni. Tratamentul difera de la caz la caz si de la luna la luna, fiind greu de precizat costul lunar mediu pe pacient.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img