vineri, 19 aprilie, 2024

De salvat. Luati aceasta lista cu E-uri cand mergeti la cumparaturi pentru a va feri de boli – dr. Pavel Chirila

Distribuie:

Publicat:

Oamenii care vor sa manance sanatos in ziua de azi trebuie sa fie foarte atenti la ceea ce cumpara din magazine, deoarece majoritatea produselor sunt „contaminate” cu aditivi periculosi. Multimea E-urilor care apar sau nu pe eticheta produselor au o nocivitate demonstrata de mai multe scoli de medicina si asociatii de protectie a consumatorilor. Cu toate acestea, ele continua sa fie folosite. E-urile sunt definite in mod oficial ca substante utilizate pentru imbunatatirea calitatii produselor. Doctorul Pavel Chirila se intreaba insa de ce un produs alimentar ar avea nevoie de o imbunatatire calitativa. Amelioratorii folositi au un efect contrar: altereaza compozitia nutritiva a alimentelor si induc tulburari in organism. Statisticile unui studiu publicat in anul 1999 aratau ca rata de intoxicatii alimentare si deces este foarte mare in Statele Unite ale Americii. Este vorba de 76 de milioane de oameni, din care 5.000 mor in fiecare an.

„Toate substantele nealimentare, adica aditivii, medicamentele, noxele chimice profesionale, poluantii din mediu, si chiar plantele medicinale pot provoca diverse sindroame” la cei care le consuma in mod repetat si pe termen lung, spune doctorul Pavel Chirila. In Romania, utilizarea aditivilor alimentari reprezinta o problema ingrijoratoare. Autoritatile au aprobat peste 70 de aditivi alimentari, care in alte tari sunt considerati toxici. De pilda, unii coloranti folositi in bauturile racoritoare si alcoolice din Romania sunt interzisi in tari precum Germania, Belgia, Elvetia si Anglia. Gravitatea sta in faptul ca nu toti producatorii precizeaza pe ambalajul produselor tipul de aditivi folositi. Consumatorii nu pot avea acces la cunoastere atata timp cat unii aditivi sunt mentionati sub denumiri vagi: afanatori, indulcitori artificiali, arome identic naturale sau conservanti in loc de benzoat de sodiu, salicilat, sorbat si alte substante chimice folosite. Controalele realizate de ANPC (Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor) au aratat ca foarte multe din produsele pe care le folosim cu regularitate, precum painea, apa imbuteliata, conservele de carne, supele instant si borsurile la plic contin aditivi asociati cu numeroase reactii alergice si cancer.

Cele mai contrafacute alimente care se vand in magazine sunt: painea neagra, lactatele, mierea de albine, uleiul de masline, bulionul, carnea si cafeaua. Doctorul Pavel Chirila ne ofera o lista cu E-urile din alimente si bolile pe care acestea le produc: E 102 (tartrazina) – astm bronsic la copii / E 110 (sunset yellow) – urticarie, rinita, tumori renale / E 122 (azorubina) – alergii, cancer / E 124 (rosu ponceau) – cancer, alergii, astm bronsic / E 127 (eritrozina) – fotosensibilitate, hipertiroidie, cancer tiroidian, distruge vitamina B12 / E 129 (rosu allura) – cancer, cancerul pielii in urma expunerii la soare / E 131 (albastru patent) – cancer / E 132 (indigotina) – hipertensiune arteriala, eczeme, alergii, probleme digestive / E 133 (albastru stralucitor) – tulburari comportamentale / E 142 (verde S) – cancer / E 151 (negru stralucitor) – cancer / E 155 (maro HT) – reactii la persoanele alergice sau cu astm / E 211 (benzoat de sodiu) si E 212 (benzoat de potasiu) – cancer, urticarie, agraveaza astmul bronsic / E 223 (metabisulfit de sodiu) si E 224 (metabisulfit de potasiu) – astm bronsic, distruge vitamine B1 si B12 / E 220 (dioxid de sulf) – astm bronsic, eczeme, distruge B1 si B12

Toti aditivii pe baza de sulf sunt toxici pentru organism.
Bibliografie: Dr. Pavel Chirila, Efectul negativ al aditivilor, Greseli in alimentatia moderna, Revista Naturalia, Nr. 3, august 2009

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img