marți, 19 martie, 2024

Decizia de ultimă oră a judecătorilor în cazul unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Magistraţii Judecătoriei Vaslui s-au pronunţat marţi, 20 martie, în dosarul privind eliberarea condiţionată a unuia dintre cei şapte violatori din Vaslui. Ioan Surleac, cel care a primit cea mai mică pedeapsă (6 ani), a fost propus pentru eliberarea înainte de executarea integrală a pedepsei de Comisia de eliberări condiţionate a Penitenciarului Vaslui.

 

Magistraţii Judecătoriei Vaslui au respins propunerea de eliberare condiţionată înaintată de comisia din cadrul Penitenciarului Vaslui, ca fiind neîntemeiată.

Decizia instanţei vasluiene nu este definitivă, condamnatul având posibilitatea să o conteste în termen de trei zile de la comunicare. Ioan Surleac a fost condamnat definitiv în noiembrie 2015 la 6 ani de închisoare pentru viol în formă agravantă, după ce şi-a recunoscut faptele.

Deşi a executat doar jumătate din pedeapsă, dosarul său a fost avizat favorabil de comisia de eliberări condiţionate a Penitenciarului Vaslui, fiind luate în calcul zile câştigate în urma aplicării recursului compensatoriu, respectiv pentru activităţi neremunerate.

Ceilalţi doi tineri din grupul celor şapte, care şi-au recunoscut faptele, Alin Rotaru şi Bogdan Boicu (condamnaţi la 6 ani şi 4 luni, respectiv 6 ani şi 6 luni), vor fi propuşi pentru eliberare condiţionată după jumătatea anului în curs.

Cei şapte tineri, originari din localitatea Văleni, au fost arestaţi preventiv pe 12 noiembrie 2014, fiind acuzaţi că au violat ore în şir o elevă de 18 ani, pe care au acostat-o pe drumul de întoarcere de la şcoală spre casă.

Ulterior, pe 9 aprilie 2015, au fost plasaţi în arest la domiciliu, măsură care a fost înlocuită cu controlul judiciar pe 22 iunie 2015. Pe 17 august 2015, pe fondul indignării fără precedent stârnite în rândul opiniei publice, cei 7 tineri au fost rearestaţi o dată cu pronunţarea sentinţei de fond.

Pe 11 noiembrie 2015 Curtea de Apel Iaşi a pronunţat sentinţa definitivă în acest caz şi a decis pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii, cuprinse între 6 şi 10 ani.

Din condamnări, urma să se scadă cele aproape 12 luni de arest preventiv şi arest la domiciliu. Până în prezent, cei 7 tineri din Văleni au executat aproximativ 36 de luni de închisoare. Niciunul dintre ei nu a achitat daune morale victimei, deşi instanţa i-a obligat să-i plătească 70.000 de lei despăgubiri.

Singurul care a arătat milă Ioan Surleac, cel care va intra în comisia de eliberări condiţionate în a doua jumătate a lunii februarie, este cel faţă pe care victima ar fi fost dispusă să îl ierte, pe motiv că a fost singurul care ar fi manifestat milă faţă de ea, şi a cerut celorlalţi să nu o mai batjocorească şi să o ducă acasă.

sursa:adevarul.ro

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img