joi, 28 martie, 2024

Decizie a Curtii Constitutionale pe Codul Muncii. In ce situatie nu mai poate angajatorul sa suspende contractul individual de munca

Distribuie:

Publicat:

Angajatii cercetati disciplinar nu mai risca suspendarea contractului individual de munca, dupa ce judecatorii Curtii Constitutionale au decis, astazi, ca o prevedere a Codului muncii incalca Legea fundamentala.

Ca urmare a unei sesizari formulate intr-un dosar civil de pe rolul Tribunalului Braila, Curtea Constitutionala a analizat art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul Muncii, care prevede ca un contract individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului pe durata cercetarii disciplinare prealabile.

“Curtea a constatat ca masura suspendarii contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, constituie o restrangere disproportionata a dreptului la munca, ocrotit de art.41 alin.(1) din Constitutie”, se arata in comunicatul CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie, astfel ca Parlamentul trebuie sa revina asupra Codului Muncii (Legea nr. 53/2003) in sensul inlaturarii prevederilor neconstitutionale.

Procedura cercetarii disciplinare prealabile este obligatorie pentru angajator in cazul in care intentioneaza sa sanctioneze un angajat pentru incalcarea normelor legale, a contractului individual de munca sau a dispozitiilor superiorilor.

Sanctiunile disciplinare pot fi avertisment scris, retrogradarea din functie pentru maximum 60 de zile, reducerea salariului de baza cu 5-10%, pe o durata de 1-3 luni, respectiv desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img