vineri, 29 martie, 2024

Decizie bomba! E.ON va raspunde pentru tragedia din Copou! Compania a devenit inculpata dupa explozia care a curmat doua vieti omenesti

Distribuie:

Publicat:

Decizie dura, luata de anchetatorii care au avut pe mana unul din cele mai grele cazuri din ultimii ani din Iasi • La aproape trei ani de la o tragedie care a lovit zona Copou, s-au luat primele masuri impotriva celor care au neglijat un fapt extrem de grav si care a dus la pierderea de vieti omenesti si la nenorocirea mai multor familii • La finalul saptamanii trecute, anchetatorii au decis ca societatii Delgaz Grid SA, fosta E.ON, sa-i fie atribuita calitatea de inculpat dupa explozia blocului din strada Th. Vascauteanu

Incet-incet, se face lumina intr-una din cele mai complicate situatii care au zguduit municipiul Iasi. La sfarsitul saptamanii trecute, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi au decis atribuirea calitatii de inculpat pentru compania Delgaz Grid SA, fosta E.ONDistributie SA, in urma nefericitului incident de acum trei ani, cand doua persoane au murit dupa ce un bloc din strada Th. Vascauteanu a explodat.

La inceputul lunii august 2016, o explozie a zguduit din temelii cartierul Copou. O scurgere de gaze a facut ca blocul de la numarul 8 din strada Vascauteanu sa sara in aer. Doua persoane, sot si sotie, au decedat, iar alte cateva familii au ramas fara agoniseala de o viata. Celor de la Delgaz Grid SA li s-a adus la cunostinta faptul ca din suspecti au devenit inculpati, compania fiind cercetara pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si distrugere din culpa. Inca de la momentul exploziei, de acum trei ani, locatarii au aratat cu degetul catre companie si au cerut ca aceasta sa fie trasa la raspundere penala.

Explozia a fost cauzata de emanatia de gaz natural, din cauza unor fisuri din reteaua de distributie de gaze naturale, ceea ce a facut ca raspunderea sa fie a companiei. Si autoritatile locale au cautat explicatii, inca de atunci, pentru tragedia care a dus la curmarea unor vieti omenesti. Conducerea municipalitatii iesene a aratat ca situatia trebuie sa se clarifice cat mai repede, pentru a se stabili clar cine se face vinovat.

"Cred ca este si normala aceasta decizie legat de faptul ca motivul principal care a dus la explozie a tinut de scurgerea de gaze. Nu cred ca firma este de vina, ci situatia in sine. Este foarte bine si ca au mutat oamenii in alte cladiri dupa ceea ce a fost acolo. Insa nu putem sa trecem peste tragedie, peste faptul ca au murit doi oameni nevinovati", a mentionat primarul Mihai Chirica.

In plus, municipalitatea a cerut si efectuarea unei expertize tehnice pentru a se vedea clar ce se poate face cu blocul din Vascauteanu. "La acea cladire se poate orice. Se poate darama, se poate consolida, asta o sa o hotarasca expertii. Eu cred ca este mai ieftin sa faci o cladire noua, alta fiind situatia intr-un caz de genul acesta. Din punctul meu de vedere, a fost un moment nefericit. Cred ca daca erau ceva mai activi, lucrurile se rezolvau pana la aceasta ora. Totul a plecat de la vechimea instalatiilor, ceea ce a dus la o asemenea tragedie. Problema persista si la alti furnizori de utilitati, unde instalatiile sunt vechi si unde problemele sunt asemanatoare. Nu putem trece peste faptul ca in urma acestei tragedii au murit oameni si ne dorim ca astfel de situatii sa nu se mai repete", a mai spus edilul Iasului.  

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img