vineri, 29 martie, 2024

DECIZIE CNCD: Elevii fara uniforma NU pot fi sanctionati

Distribuie:

Publicat:

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a stabilit ca sanctionarea elevilor care nu poarta uniforma scolara, prin scaderea notei la purtare sau prin absenta nemotivata, este o forma de discriminare indirecta, chiar daca obligativitatea purtarii uniformei este prevazuta in regulamentul scolii, potrivit Mediafax.

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a adoptat, miercuri, o hotarare prin care a stabilit ca se face o discriminare indirecta prin prevederile din regulamentul unei scoli gimnaziale din Bucuresti, potrivit carora este obligatorie purtarea uniformei scolare, iar nerespectarea acestei norme se sanctioneaza cu scaderea notei la purtare, masura care duce la pierderea dreptului la bursa, dar si cu trecerea absentei nemotivate pentru ziua respectiva, in conditiile in care acumularea absentelor nemotivate are ca efect exmatricularea elevului.

“Colegiul director a constatat ca scopul acestei prevederi este legitim, masura este adecvata si necesara, insa sanctiunile nu sunt proportionale cu scopul urmarit. Masura prevazuta de regulamentul scolar trebuie sa tina cont inclusiv de situatia persoanelor care fac parte din grupuri defavorizate si nu au posibilitatea financiara de a achizitiona uniforma scolara. Prin tratamentul diferentiat se incalca dreptul la educatie al copiilor apartinand grupurilor vulnerabile”, arata CNCD intr-un comunicat de presa.

CNCD precizeaza ca scoala reclamata a fost amendata cu 1.000 de lei si i s-a recomandat modificarea regulamentului prin eliminarea masurilor discriminatorii.

Hotararea Colegiului director al CNCD a fost votata in unanimitate. Hotararea motivata va fi comunicata partilor, putand sa fie contestata la instanta de contencios administrativ. De asemenea, ea va fi comunicata, spre informare, Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti si Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img