marți, 19 martie, 2024

DECIZIE ISTORICA. Marea Britanie IESE din Uniunea Europeana

Distribuie:

Publicat:

Potrivit primelor estimari, britanicii au votat, cu o majoritate covarsitoare, iesirea din Uniunea Europeana (UE), iar primele efecte ale referendumului deja se simt pe pietele asiatice. Dupa numararea a peste 90% din voturi, datele arata ca 51.7% dintre britanici nu vor sa mai faca parte din Uniunea Europeana, diferenta fata de cei care sustin ramanerea in blocul comunitar fiind de un milion de voturi. Rezultatele oficiale arata ca prezenta la urne a fost de 72.1%, 12.760.140 de voturi fiind in favoarea Brexit. Tabara favorabila ramanerii in UE a strans 48.3% din voturi, optiunea fiind exprimata de 11.968.288 de alegatori.

Tabara favorabila iesirii Marii Britanii din UE conduce cu 51.7% dupa numararea voturilor in 302 din totalul de 382 de circumscriptii la referendumul istoric care a avut loc ieri. In urma acestui rezultat, valoarea lirei sterline a scazut la bursa din Tokyo cu 5%, ajungand la nivelul cel mai de jos fata de dolar dupa 1985. In aceasta dimineata, liderul partidului eurofob UKIP, Nigel Farage, a spus ca incepe “sa viseze la un Regat Unit independent”. Alte consecinte economice pentru tara si blocul comunitar ar fi ca iesirea Regatului din UE ar crea prejudicii pe termen lung, avertizarile fiind facute de marile institutii financiare internationale, de la FMI pana la OCDE. Referendumul a creat un precedent, liderul Partidului Libertatii, de extrema-dreapta, din Olanda, precizand ca “vrem sa ne controlam singuri tara, banii nostri, frontierele noastre si politica noastra privind imigratia”.

“Libertatea popoarelor castiga intotdeauna in final! Felicitari Regatului Unit. Acum este randul nostru #Brexit #Frexit “, a postat pe Twitter vicepresedintele Frontului National, Florian Philippot din Franta. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat, inainte de incheierea referendumului, ca institutia este pregatita pentru “orice eventualitate” in gestionarea efectelor generate de potentiala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img