marți, 19 martie, 2024

Declaratia INCREDIBILA a unui medic: “In toracele deschis al omului declarat mort, medical, juridic, vedeam inima batand…”

Distribuie:

Publicat:

Medicul Dorel Sandesc, presedinte al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, care a condus aproape 15 ani Sectie ATI de la Spitalul Judetean din Timisoara, vorbeste intr-un interviu pentru adevarul.ro deschis despre meseria sa. 

“Perceptia mea despre moarte s-a schimbat radical de cand lucrez la reanimare. Atunci cand am intrat, ca marea majoritate, percepeam moartea ca un punct final. Ca un eveniment punctual al unui proces numit viata. Asa o si scriam in certificatul de deces: data, ora, minutul decesului. Apoi, au aparut niste lucruri care m-au pus pe ganduri. Faceam certificatul de deces unui pacient in moarte cerebrala, apoi il duceam inapoi in sala de operatie pentru prelevarea organelor, pentru transplant. In toracele deschis al omului declarat mort, medical, juridic, cu certificatul facut, vedeam inima batand, vedeam rinichiul producand urina, pielea, retina…Ce e moartea? Totusi, omul asta e mort! Prima concluzie logica, indubitabila, este ca moartea in acceptiunea noastra, cea declarata de noi, este efectiv o conventie. Noi nu stabilim diagnosticul de deces atunci cand tot organismul a incetat sa mai aiba procese echivalente vietii. Stabilim momentul cand stim ca nu e posibil ca acel organism sa mai revina ca intreg la ceva”, a povestit Dorel Sandesc. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img