vineri, 29 martie, 2024

Declaratia SOCANTA a unui europarlamentar maghiar despre Centenarul Marii Uniri

Distribuie:

Publicat:

Europarlamentarul Tőkés László, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania (CNMT), a declarat luni ca maghiarii din Romania pot cinsti Centenarul numai in cazul in care "vor avea drepturile lor si vor putea sa se simta acasa in tara lor", mentionand ca CNMT va sarbatori in 2018 centenarul infiintarii Consiliului National Secuiesc, respectiv al Consiliului National din Transilvania, potrivit AGERPRES.

Noi, de fapt, avem datoria sa cinstim Centenarul si sentimentele majoritatii, asa cum s-ar cuveni si fata de sarbatorile nationale maghiare, nicidecum nu putem neglija sentimentele nationale ale romanilor, dar putem impartasi, putem da cinstire acestor sentimente si acestui centenar numai in cazul cand si noi vom avea drepturile noastre si vom putea sa ne simtim acasa in tara noastra comuna. Pentru acest deziderat am initiat, in anii precedenti, CNMT, un sir de dialoguri romano-maghiare – ultima data a avut loc la Oradea. Am cazut la intelegere sa prevenim acea atmosfera dusmanoasa antimaghiara de care se folosesc politicieni obscuri, de tip national-comunist, cu ocazia Centenarului. Noi cautam aliatii nostri, prietenii nostri romani, ca sa putem continua acel proces, de altfel foarte lent si impiedicat din toate partile, pentru impaciuirea romano-maghiara. Va aduc la cunostinta ca exista si un alt centenar, cel al fondarii Consiliului National Secuiesc, respectiv al Consiliului National din Transilvania, in 1918. Cu ocazia acestor centenare, in paralel, atat Consiliul National al Secuilor, cat si CNMT au declarat acest an anul autodeterminarii secuiesti, respectiv anul autoguvernarii nationale maghiare din Transilvania", a declarat, intr-o conferinta de presa, Tokes Laszlo. 

Cu acelasi prilej, europarlamentarul a semnat, in prezenta presei, Initiativa Cetateneasca Minority SafePack, care a fost inregistrata la Comisia Europeana in 29 martie 2017. "Noi, CNMT, ne-am "atasat" la adunarea celor un milion de semnaturi care sunt necesare ca in Uniunea Europeana cel putin sa se vorbeasca despre aprobarea unei legi, o legislatie adecvata pentru drepturile minoritatilor", a precizat Tokes Laszlo. 

Reprezentantii minoritatilor nationale trebuie sa stranga, pana in aprilie 2018, un milion de semnaturi din cel putin sapte state membre ale UE timp de un an, in baza carora Comisia Europeana urmeaza sa elaboreze una sau mai multe directive privind protectia minoritatilor nationale autohtone.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img