marți, 23 aprilie, 2024

Declaratie ONU: Cactusul este alimentul VIITORULUI

Distribuie:

Publicat:

Organizatia ONU pentru alimentatie si agricultura (FAO) a publicat joi o pledoarie pentru cactus si in special pentru Opuntia ficus-indica sau chumbo, o planta a viitorului pretioasa pentru alimentatie si hranirea vitelor, relateaza AFP. 

"In conditiile in care majoritatea cactusilor nu sunt comestibili, speciile Opuntia au multe de oferit, in special daca sunt tratate ca o cultura si nu ca o buruiana", a explicat FAO intr-un comunicat la finalul unor cercetari efectuate de numerosi experti. Accentul este pus in special pe subspecia Opuntia ficus-indica, a carui anduranta poate fi salvatoare.  Astfel, cu prilejul secetei care a lovit sudul Madagascarului in 2015, "cactusul s-a dovedit a fi o sursa esentiala de hrana, furaje si apa pentru populatiile locale si animalele lor".  In sprijinul afirmatiilor sale, agentia ONU a publicat o carte cu informatii despre Opuntia ficus-indica, insotita de ponturi "privind cel mai bun mod de a exploata calitatile culinare ale plantei", care este deja gatita in Mexic, dar si in Sicilia. 

 

Din cauza secetei, a cresterii temperaturilor si a degradarii solurilor, cultura chumbo castiga teren putin cate putin. In Mexic, unde a aparut specia, consumul de chumbo a atins 6,4 kg pe an pe cap de locuitor. Brazilia are si ea peste 500.000 de hectare cultivate cu cactus, in principal pentru furaje, dar planta este cultivata si in Africa de Nord si in Etiopia.  Pe langa faptul ca este o sursa de hrana, chumbo stocheaza apa in ramurile sale, ceea ce o face sa fie, potrivit FAO, "un put botanic capabil sa furnizeze pana la 180 de tone de apa la hectar, respectiv suficient pentru adaparea a cinci vaci adulte" in caz de seceta.  Iar avantajele nu se opresc aici: cactusul amelioreaza calitatea solurilor, favorizeaza culturile de cereale si ar putea chiar, potrivit cercetarilor preliminare, sa limiteze emisiile de gaze cu efect de sera reducand cantitatea de metan eliminata de rumegatoare atunci cand este integrat in alimentatia lor. 

Planta are totusi o serie de limite. Ea nu suporta frigul, care ii poate provoca pagube ireversibile, si nu iubeste nici caldurile foarte puternice. Incepand de la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, cresterea plantei incepe sa incetineasca.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img