vineri, 19 aprilie, 2024

Declaratiile unui chef francez cu trei stele Michelin privind alimentele din supermarket: “Ne transforma stomacul in pubela de gunoi”

Distribuie:

Publicat:

Alain Alexanian este un chef francez care timp de 21 de ani a detinut la Lyon un restaurant recompensat cu o stea Michelin. in lumea gastronomilor este recunoscut pentru lupta pe care o duce pentru alimentatia sanatoasa. Pentru straduinta lui a castigat un premiul Palm D’Or pentru Dezvoltare Durabila in 2015, Trofeul Gastronomic ”Bio & Health”, in 2011 premiul pentru cea mai buna carte de nutritie din Franta, iar in 2013 premiul de inovatie in cadrul SIRHA, cel mai mare targ de profil din lume.

in 2017, Alain Alexanian a fost invitat la Bucuresti pentru a sustine ”Sarbatoarea Gustului”, un proiect ce doreste sustinerea educatiei pentru alimentatie sanatoasa in randul copiilor.  Sfaturile lui sunt simple, dar, in vremurile in care traim, greu de pus in aplicare. ”6 ore pe zi minimum stati la calculator, ar fi bine sa va gasiti macar o ora timp sa mergeti in zone rurale de unde sa cumparati fructe si legume, sa admirati culorile. O data pe saptamana. Gatiti in cel mai simplu mod posibil. Luati un cartof crescut la tara, curatati-l, spalati-l si puneti-l la cuptor cu un pic de apa cu sare. Puteti pune si un pic de unt. Puteti folosi orice leguma. Aceasta ar trebui sa fie masa dvs macar o data pe zi si viata dvs se va schimba. Daca consumati si un fruct pe zi, atunci sunteti pe drumul cel bun. Folositi supermarketurile doar pentru detergenti, ulei, sare. Fructele si legumele luati-le de la tarani.”, ne-a spus intr-un interviu acordat pentru Gustarte.ro.

Pentru a putea face acest lucru, cheful francez crede ca este necesar ca educatia copiilor sa inceapa de la cele mai mici varste si, inainte de a investi in cursuri care stimuleaza inteligenta, parintii trebuie sa le explice copiilor ce trebuie sa manance: ”Copiii ar trebui sa stie ca noi avem doua centre de comanda si unul dintre ele este stomacul. Cu toate acestea nu se face niciun fel de educatie cu privire la modul in care functioneaza acesta. Daca le spui tinerilor despre digestie, despre intestine habar n-au despre ce le vorbesti. Parintii acorda o foarte mare importanta centrului de comanda principal, creierul, si investesc intr-o educatie culturala.”

Lipsa educatiei ne face sa mancam numai prostii, ceea ce ne transforma stomacul intr-o pubela, iar noi nu mai dam importanta pentru ca la exterior nu se vede ce avem inauntru. Ne preocupam de inteligenta pentru ca suntem constienti ca avem nevoie de ea, dar sanatatea o lasam la urma.

”Industrializarea masiva ne face sa trisam, iar pe tarani ii vedem doar ca pe niste surse de supravietuire. in ziua de azi ni se pare normal sa ne imbolnavim, sa mergem la spital si sa murim acolo. Nu este normal sa mancam numai din surse industriale. Da, traim in orase, dar noi avem nevoie tot de natura si de alimentele produse de aceasta, la tara.”, spune chef Alexanian.

Bucatarul francez este adeptul alimentatiei echilibrate, fara sa propovaduiasca excluderea zaharurilor si a grasimilor. Singurul amanunt de care trebuie sa tinem cont de sursa acestora. ”Tot spunem ca nu trebuie sa mancam zahar si grasimi, dar nu intelegem ca nu avem nevoie de cele obtinute in mod industrial. Natura ne-a ajutat de la inceput sa supravietuim cu miere, cu fructoza din fructe, cu vanat. Astazi avem foarte multa mancare ceea ce nu este normal. Ar trebui sa mancam mult mai putin, mai natural. Acest lucru ar trebui sa li se explice copiilor inca de foarte mici. Altfel, foarte cumpara si ei tot alimente super-industrializate. De exemplu, carbohidratii ne-au ajutat sa supravietuim de mii de ani, dar industria profita de acest lucru, de faptul ca este scris in ADN-ul nostru sa mancam dulce, si ne ofera zahar in orice. ”, spune acesta.

O alta problema a alimentelor industrializate sunt ca sunt pline de insecticide, de poluanti, de nitrati care raman acolo in corp. Ingeram aproape 1 litru de astfel de substante chimic pe an ceea ce inseamna ca nu vom ajunge niciodata la batranete. intr-un mar crescut in sistem rapid sunt 27 de substante chimice, spune chef Alexanian. Un mar crescut traditional nu va avea asa ceva. Nu ar fi nimic grav daca am manca doar un mar plin de chimicale, dar mai consumam si pere si struguri si alte legume, branzeturi cu substantele lor. Stomacul nostru nu mai intelege nimic. Noi nu facem acum decat sa distrugem generatiile viitoare prin modul in care ii invatam sa manance. Daca stam sa privim in istorie, atunci cand erau perioade de razboi oamenii mancau mai sanatos, decat acum cand este pace. Ar fi bine daca am reusi sa echilibram cele doua stari de fapt si prin educatia din scoli sa ii facem pe copii sa inteleaga.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img