joi, 18 aprilie, 2024

Defectele de vedere din copilarie pot afecta functiile creierului

Distribuie:

Publicat:

O echipa de cercetatori a descoperit ca problemele de vedere din copilarie pot afecta dezvoltarea zonelor din creier responsabile cu facultati precum atentia. Cercetatorii de la University of Waterloo, University of British Columbia si University of Auckland au scos la iveala diferente intre modul in care creierul proceseaza informatii vizuale la pacientii cu varii tipuri de ambliopie (sau „ochiul lenes”), scrie descopera.ro, care citeaza Medical Xpress.

Este prima data cand s-a demonstrat ca sistemul nervos are capacitatea de a abate atentia de la ochiul lenes atunci cand ambii ochi sunt deschisi. „Tratamentele de acum pentru ochiul lenes au in vedere primele etape ale procesarii vizuale din creier”, a precizat Ben Thompson, de la Waterloo si unul dintre autorii studiului. „Rezultatele acestui studiu ne arata ca noile tratamente ar avea in vedere si procesele mai complexe precum atentia”, a adaugat acesta. Ambiopia reprezinta pierderea vederii care isi are originea in creier si se dezvolta de obicei atunci cand un copil are strabism sau alt defect in care nu ii permite sa vada la fel de bine cu un ochi. Informatiile inegale primite de creier face ca acesta sa le ignore pe cele provenite de la ochiul mai slab in timpul dezvoltarii (in copilarie). 

„Una dintre problemele care stau la baza motivului pentru care unii oameni cu un ochi lenes au vedere slaba o reprezinta modul in care creierul suprima un ochi”, a precizat Amy Chow, conducatoarea acestui studiu. „Ochiul mai slab este deschis, retina este sanatoasa si trimite informatii catre creier, dar acestea nu devin constiente intrucat creierul alege sa nu le foloseasca”, a adaugat cercetatoarea de la School of Optometry and Vision Science din cadrul University of Waterloo.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img