marți, 19 martie, 2024

Departamentul de Comert al SUA incepe sa emita licente unor companii americane pentru continuarea afacerilor cu Huawei

Distribuie:

Publicat:

Departamentul de Comerț al SUA a confirmat, miercuri, că a început eliberarea de licențe pentru unele companii americane în vederea furnizării de bunuri nesensibile către compania chineză Huawei Technologie, transmite Reuters, potrivit MEDIAFAX.

În mai, administrația Trump a pus Huawei pe o listă neagră a companiilor, invocând probleme de securitate națională, dar luni a convenit să extindă, din nou, o licență generală temporară care permite companiilor americane să continue afacerile cu grupul chinez.

Secretarul pentru Comerţ al Statelor Unite ale Americii, Wilbur Ross, a declarat vineri, la televiziunea Fox Business Network, că a "primit 290 de solicitări pentru licențe specifice”.

Ridicarea parțială a restricțiilor impuse gigantului telecom a fost un element-cheie în cadrul acordului încheiat în luna iunie între Donald Trump și omologul său chinez, Xi Jinping, pentru reluarea negocierilor privitoare la comerțul dintre cele două țări.

Decizia a fost criticată de mai mulți senatori americani, atât democrați, cât și republicani, care susțin că Huawei are legături puternice cu agențiile chineze de spionaj. Senatorii sunt îngrijorați că aceste agenții ar putea face uz de distribuirea globală a tehnologiilor Huawei pentru acțiuni de spionaj.

Citește și: A apărut dovada! Documentul care lovește direct în Viorica Dăncilă

Administraţia Donald Trump impusese limite privind colaborarea Huawei cu firme americane şi a îndemnat ţările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranţei naţionale. Washingtonul denunţă presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofiţer de telecomunicaţii în timpul stagiului militar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img