marți, 19 martie, 2024

Deputata de Vaslui- Ana Birchal, ministrul justitiei afirma ca nu se recomanda functionarea Sectiei Speciale

Distribuie:

Publicat:

Ana Birchall, la reuniunea Consiliului de Management Strategic (COMS): Un dialog deschis, onest, constructiv și profesionist este calea de urmat pentru asigurarea bunei funcționări a justiției și îndeplinirea obiectivelor de referință

În data de 17 septembrie 2019, la sediul Ministerului Justiției, a avut loc o nouă reuniune a Consiliului de Management Strategic (COMS).

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, a anuntat ca specialistii din cadrul Ministerului Justitiei au facut un raport din care reiese ca nu se sustine functionarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), denumita Sectia Speciala (SS). Declaratiile au fost facute la intrarea in sediul CSM, unde urmeaza sa se discute validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-sef al SS, in conditiile in care ultimele patru sedinte pe aceasta tema au fost boicotate si nu s-a putut lua o decizie din lipsa de cvorum.Birchall a precizat ca vineri a avut mai multe discutii tehnice la Bruxelles privind starea Justitiei din Romania. In acest context, a dat detalii despre raportul MJ, realizat de un grup de lucru interministerial.

"Este primul plen dupa o lunga perioada cu o agenda bogata, cu subiecte extrem de interesante pentru functionarea Justitiei. Cunoasteti parerea mea personala. In urma cu ceva vreme, eu am instituit un grup de lucru in care am cerut un punct de vedere de la institutiile relevante din sistemul judiciar, cat si al asociatiilor profesionale, care au cuprins recomandari GRECO, MCV, Comisiei de la Venetia si alte recomandari venite inclusiv de la fiecare roman care ne-a scris in aceasta perioada.

Pe agendă s-au aflat aspecte de interes privind buna funcționare a justiției, precum: probleme legate de infrastructura sistemului judiciar; o informare privind stadiul analizei în curs de desfășurare la nivelul Ministerului Justiției privind deciziile Curții Constituționale, respectiv stadiul analizei grupului de lucru inter-instituțional privind recomandările GRECO, MCV și ale Comisiei de la Veneția; stadiul intermediar al implementării Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020.

”Pe agenda reuniunii de astăzi s-au aflat teme extrem de importante pentru buna funcționare a justiției, inclusiv aspecte privind Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar. A ne așeza la aceeași masă și a avea un dialog deschis, onest, constructiv și profesionist este calea de urmat pentru asigurarea bunei funcționări a justiției și îndeplinirea obiectivelor de referință. Am agreat să ne întâlnim periodic în acest format, următoarea reuniune a Consiliului de Management Strategic fiind programată pentru finalul lunii octombrie. ”, a declarat ministrul justiției, Ana BIRCHALL

Elemente suplimentare:
Consiliul de management strategic a fost înființat printr-un protocol comun al Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în decembrie 2016. Protocolul stabilește cadrul instituțional al planificării strategice și monitorizării utilizării resurselor sistemului judiciar.

Analiza recomandarilor, discutata in COMS

Ministerul Justitiei anunta ca, marti, a avut loc o noua reuniune a Consiliului de Management Strategic (COMS), coordonata de Ana Birchall.

La intrevedere au participat reprezentanti ai institutiilor membre ale Consiliului de Management Strategic – Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul General.

Pe agenda s-au aflat aspecte de interes privind buna functionare a justitiei, precum:

– Probleme legate de infrastructura sistemului judiciar;
– O informare privind stadiul analizei in curs de desfasurare la nivelul Ministerului Justitiei privind deciziile Curtii Constitutionale;
– Stadiul analizei grupului de lucru inter-institutional privind recomandarile GRECO, MCV si ale Comisiei de la Venetia;
– Stadiul intermediar al implementarii Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020.

Consiliul de management strategic a fost infiintat printr-un protocol comun al Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Parchetului ICCJ in decembrie 2016.

Protocolul stabileste cadrul institutional al planificarii strategice si monitorizarii utilizarii resurselor sistemului judiciar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img