marți, 19 martie, 2024

Deputatul iesean Tudor Ciuhodaru: “Un pic mai bine pentru viitoarele mame. Toate consultatiile, investigatiile si tratamentele vor fi asigurate gratuit”

Distribuie:

Publicat:

Un pic mai bine pentru viitoarele mame. Toate consultatiile, investigatiile si tratamentele necesare unei evolutii normale a sarcinii vor fi asigurate gratuit. Asa cum prevede proiectul de lege initiat de deputatul PSD de Iasi Tudor Ciuhodaru.

"Proiectul a trecut de Comisia de Sanatate si va intra in aceasta saptamana in dezbaterea Camerei Deputatilor (decizionala). Adoptarea acestui demers legislativ va duce atat la imbunatatirea monitorizarii sarcinilor, constituind astfel o masura de preventie pentru patologia materno-fetala si va constitui un sprijin pentru multe femei, in special salariate, ce amana aducerea pe lume a unui copil din considerente economice.

Concret, adoptarea acestui proiect ce prevede asigurarea accesului gratuit la servicii medicale pentru mama si copil, va reduce la jumatate numarul deceselor din prima zi de nastere (crescand numarul gravidelor ce se prezenta la medic) si totodata va stimula natalitatea.

Proiectul a fost elaborat dupa modelul din Marea Britanie care a introdus aceste gratuitati inca din 1948 in National Health Service realizand una din cele mai mici mortalitati infantile din lume.

10 argumente pentru adoptarea acestui proiect:

Romania inregistreaza valori record ale mortalitatii materne si infantile.

O femeie din 2600 moare in timpul sarcinii, aceleasi valori fiind raportate de Iran, fata de media europeana de doar un deces la 8900 de sarcini.

Peste jumatate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) si hipertensiune (18%).

Desi la nivel declarativ statul asigura consult medical gratuit femeilor insarcinate practic ,,oferta” de consultatii si investigatii este extrem de limitata si dureaza doar cateva zile la inceput de luna.

Se ajunge la situatia in care viitoarele mame trebuie sa plateasca multe din serviciile medicale iar cheltuielile pot ajunge chiar peste sase salarii minime pe economie.

Doua din trei gravide nu se prezinta niciodata la medic pentru ca nu dispun de sumele necesare. 

Mortalitatea infantila din prima zi de viata e similara celei din Tongo sau Samoa.

In Romania un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore iar principala cauza a acestui flagel este prematuritatea.

In fiecare an se nasc peste 20000 de prematuri in Romania iar rata prematuritatii a ajuns la 9%. Modelul actual de fertilitate arata o scadere de un copil pentru fiecare romanca iar tot mai multe femei in special salariate amana aducerea pe lume a unui copil din considerente economice.

Asa am ajuns la un minim istoric de doar 195.000 de nou-nascuti anual.

Vreau ca Romania sa adopte politici publice si strategii clare pentru rezolvarea problemei demografice. Acest proiect de lege corecteaza macar o parte din aceste consecinte nefaste si introduce intr-adevar politici demografice in cadrul unui program national de stimulare a natalitatii El se alatura celui pe care l-am initiat in sesiunea parlamentara precedenta ce prevede incurajare natalitatii prin stimulente fiscale reale acordate in functie de numarul de copii din familiile care muncesc", a conchis medicul Ciuhodaru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img