News Flash:

Deputatul nevinovat Sebastian Ghita a incasat sume uriase pentru publicitatea unei investitii din Vaslui

9 Aprilie 2016
1432 Vizualizari | 0 Comentarii
Unul dintre cele mai mari proiecte de investitie de dupa Revolutie din judetul Vaslui a avut un ecou rasunator in mass-media romaneasca acum 4 ani. Atunci, proiectul "Sistemul integrat de management al deseurilor solide din judetul Vaslui" , se preconiza a fi o mega investitie, cu atat mai mult ca avea la baza o campanie de promovare cu un barter de aproximativ 1,5 milioane de euro.

La carma firmei care s-au ocupat de PR-ul proiectului, in speta SC XOR IT SYSTEMS SRL, avea sa stea nimeni altul decat deputatul care astazi pledeaza nevinovat in fata intregii natiuni, Sebastian Ghita, cercetat pentru sapte capete de acuzare: dare de mita, folosire, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, santaj, cumparare de influenta, dar si de conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

Proiectul a fost lansat la Vaslui in anul 2011 de ministrul Mediului de atunci, Laszlo Borbely dar si de Rovana Plumb, cea care avea sa detina aceeasi functie dupa Borbely.

Valoare impresionanta, de 49,3 milioane de euro viza colectarea si valorificarea deseurilor menajere si reciclabile din cele 86 de unitati administrative vasluiene iar deadline-ul era sfarsitul anului 2013, termen ulterior prelungit pentru martie 2014.


Uniunea Europeana a finantat acest proiect pentru a moderniza gestionarea deseurilor preluate de la populatie si mai apoi prelucrate intr-o statie moderna ecologica. Mai exact, gunoiul menajer care putea fi reciclat era preluat de la cetateni si amplasat in peste 3.000 de platforme de colectare din mediul urban si rural, ca mai apoi acestea sa ia drumul catre cele patru statii de transfer din Vaslui, Barlad, Husi si Negresti cu destinatia finala catre depozitul central din comuna Rosiesti pentru prelucrarea in statia ecologica.


Consiliul Judetean Vaslui a organizat la acea vreme o licitatie privind publicitatea si asistenta tehnica a investitiei, cu o valoare de 3,1 milioane de euro, care, ulterior a fost castigata de firma apropiata lui Sebastian Ghita, SC XOR IT SYSTEMS. SRL.

Un martor cheie din dezvaluirea acestor informatii a fost Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, care, dupa excluderea din PSD, il acuza pe Sebastian Ghita ca a obtinut contractul de la Vaslui in urma interventiei fostului premier, Victor Ponta.


"Ponta este cel mai corupt prim-ministru pe care l-a avut Romania. A avut dreptate Basescu. Ponta intervine personal la primari si presedinţii de Consilii Judetene pentru contractele lui Ghita. De exemplu, va dau un caz concret: la Consiliul Judetean Vaslui, Ponta, a intervenit personal si o firma de-a lui Ghiţta a obtinut 8 milioane de RONI, aproape 2 milioane de euro, pentru o consultanta din bani europeni, fara licitaţtie. DNA poate verifica foarte usor acest lucru. Sigur Ponta va face puscarie", sustinea Marian Vanghelie la finele anului 2014.

Replica la spusele sale nu a intarziat sa apara din partea presedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, care cataloga spusele lui Vanghelie drept "niste aberatii".


Mass media romaneasca promova la acea vreme spoturile colectarii selective a deseurilor de la Vaslui si cataloga firma ca fiind functionala, desi pe ea zace lacatul si risca sa ajunga intr-un stadiu de degradare.
50 de milioane de euro au fost incuiati cu lacatul la Vaslui iar zeci de autovehicule de compostare si mii de containere stau in parcarile primariilor de mai bine de 3 ani de cand au fost achizitionate.

La inceputul anului 2015, CJ Vaslui avea sa organizeze o alta licitatie care avea drept tinta gestiunea Seviciului Public de Management si Operare a Centrului de Management Integrat al deseurilor de la Vaslui, in cursa careia s-au inscris trei firme, castigatoare fiind un consortiu de firme din Roman si Suceava, contestate  mai apoi de contracandidati, licitatia fiind anulata cu motivul de "constatare a nelegalitatii si neconformitatii ofertei declarate castigatoare".

Mai tarziu, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), a admis contestatiile formulate de firmele contracandidate si a dispus anularea licitatiei organizate de CJ Vaslui si totodata, a anulat documentele care desemnau consortiul de firme drept castigatoare.

Modul in care au fost atribuite lucrarile proiectului din Vaslui a facut obiectul unei descinderi a procurorilor DNA la CJ Vaslui, de unde au ridicat zeci de saci de documente. Firmele apropiate ale PSD Vaslui, printre care si binecunoscuta Transmir, au fost luate in vizor de DNA.

S-au inchis cu lacatul 50 de milioane de euro in unul dintre cele mai sarace judete din Vaslui, pe proiectul gropii ecologice de la Rosiesti dar si pe statiile de transfer din Barlad, Husi, Vaslui si Negresti. Si flota auto achizitionata in cadrul aceleasi investitii zace de mai bine de doi ani in poligonul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Vaslui.
Distribuie:  
Loading...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0832 (s) | 25 queries | Mysql time :0.013285 (s)