marți, 19 martie, 2024

Dermatologii trag un semnal de alarma. Ce puteti pati daca purtati hainele noi inainte de a le spala

Distribuie:

Publicat:

Sfaturi extrem de importante ale dermatologilor. Desi poate fi greu sa rezisti tentatiei de a pune pe tine noul outfit imediat ce ai iesit din magazin, dermatologii dezvaluie de ce este neaparata nevoie sa speli mai intai hainele noi. Pe langa a faptul ca este insalubru – ganditi-va la toti oamenii prin mainile carora au trecut inaintea ta – purtarea hainelor noi fara o spalare prealabila poate avea, de asemenea, unele consecinte destul de grave. 

Potrivit lui Donald Belsito, profesor de dermatologie la Columbia University Medical Center, purtarea, fara spalare, a articolelor vestimentare cumparate din magazine poate aduce iritatii ale pielii, scabie (raie), paduchi sau chiar ciuperci. Belsito a amintit ocaziile in care atat paduchii, cat si raia au fost „transmise prin probarea hainelor intr-un magazin“. Si daca parazitii nu sunt indeajuns de rai, hainele cumparate pot gazdui, totodata, o varietate de substante chimice care iti pot afecta pielea.

Potrivit dermatologului Lindsey Bordone de la Columbia University Medical Center, spalarea hainelor noi inainte de purtare, chiar daca sunt comandate online, este esentiala. Ea a declarat pentru Self: „Cand hainele sunt expediate, ele sunt pastrate cu ajutorul unor conservanti, pentru a preveni aparitia mucegaiul in timpul procesului de transport, in caz de conditii de umiditate“. Una dintre aceste substante chimice sunt fenoplastele (n.r.- materiale plastice obtinute pe baza de rasini fenolaldehidice cu diverse materiale de adaos) – utilizate in mod obisnuit in imbracaminte pentru a preveni mucegaiul si cutele.

Dar, in afara faptul ca ecomonisesti timp la calcarea hainelor, imbracamintea cu formaldehida in tesatura poate provoca reactii severe prin contactul cu pielea, cum ar fi eczeme – mai ales cand formaldehida depaseste nivelurile admisibile ale substantei chimice, ceea ce din nefericire, se intampla, in ciuda reglementarilor stricte. Si colorantii din haine pot provoca, de asemenea, reactii alergice. Majoritatea acestor probleme pot fi evitate cu usurinta prin spalarea hainelor inainte de purtare. Pentru ca, chiar daca dermatologul Will Kirby a declarat pentru „Self“ ca „este mai probabil sa faci o infectie din atingerea manerului usii de la intrare in magazin decat atunci cand probezi haine“, este mai bine sa te feresti decat sa-ti para rau.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img