marți, 19 martie, 2024

Descoperire arheologica. Matrita folosita de geto-daci pentru turnarea monedelor

Distribuie:

Publicat:

Trei arheologi amatori au facut o descoperire arheologica importanta intr-o padure de langa orasul Targu Carbunesti, judetul Gorj –  o stanta folosita de daci, in urma cu peste 2.000 de ani, la realizarea de monede din argint. Sorin Maria, Valentin Cirstea si Florin Daniel Guta spun ca sunt pasionati de istorie inca din copilarie. Citesc, se documenteaza, pun planurile la punct si apoi strabat la pas zona pe care au hotarat sa o cerceteze cu ajutorul unor detectoare de metale.

”De obicei, ne facem lectiile pentru ca se poate intampla sa gasim si piese de patrimoniu si trebuie sa stim cum sa procedam. Multi ne spun ca suntem cautatori de comori, dar noi am descoperit poate obiecte mult mai importante din punct de vedere istoric decat cele din aur sau argint“, declara Valentin Cristea pentru adevarul.ro.

Duminica, cei trei arheologi amatori au avut noroc, au descoperit matrita folosita de daci la turnarea monedelor, confectionata din fier si bronz.

”Nu ar fi putut fi descoperita din intamplare. Era la o adancime de 15-20 de centimetri, dar locul era greu accesibil, intr-o rapa. Daca aluneca pamantul, probabil ca nu le mai gasea nimeni vreodata.

Am facut aceasta descoperire dupa ce am parcurs prin padure mai multi kilometri. Nu ne-am dat seama despre ce piese este vorba sau de valoarea lor decat dupa ce le-am curatat. Stanta era acoperita de noroi. Foloseau ca material brut bile de argint pe care le incalzeau pana deveneau moi, dupa care le puneau in matrita si le loveau cu ciocanul. Pe partea din bronz care se imprima pe monede este stilizat un cal Dupa parerea mea, valoarea este inestimabila, fiind unicat in Romania. Am vorbit cu mai multi experti in domeniu si asta ne-au spus. Este cea mai valoroasa descoperire pe care am facut-o de cand ne ocupam cu asa ceva. Este ceva fabulos“, mai spune Valentin Cristea.

”Este prima descoperire de acest fel din judetul Gorj. Nu am vazut inca piesa descoperita in realitate, dar din primele imagini mi-am dat seama ca este vorba de o stanta geto-dacica, in zona respectiva fiind descoperit, in secolul trecut, un tezaur monetar geto-dacic datat la mijlocul secolului al doilea si secolul I i.H. Este vorba de monede tip Aninoasa Dobresti, specifice bazinului mijlociu si nordic al raului Jiu si Gilort. Matrita se folosea pentru realizarea de imitatii pe care le faceau geto-dacii dupa monede straine. Le turnau si le puneau in circulatie“, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judetean de Istorie Gorj. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img