vineri, 29 martie, 2024

Descoperire cu implicatii extrem de importante in cunoasterea unui mecanism al aparitiei cancerului. Rolul crucial al bacteriilor

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta de la Institute of Human Virology (IHV) de la University of Maryland School of Medicine (UMSOM) au anuntat recent descoperirea ca DnaK, o proteina din micoplasma, interfereaza cu capacitatea celulelor de a raspunde si de a repara deteriorarile ADN-ului, o foarte bine cunoscuta origine a cancerului.

Putine sau deloc secvente ADN ale Dnak au fost gasite asociate cu tumorile dezvoltate, ceea ce sugereaza un mecanism de „loveste si fugi” sau de ascundere al transformarii, indicand ca pagubele au fost facute la inceput, iar proteina nu mai este necesara odata ce cancerul s-a format, relateaza descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Studiul, publicat recent in Proceedings of the National Academy of Sciences, sugereaza ca infectiile bacteriene pot contribui la mai multe cancere decat s-a crezut anterior.

„In prezent, aproximativ 20% dintre cancere sunt considerate ca fiind provocate de infectii, multe de infectii cu virusuri”, a precizat Robert Gallo, unul dintre membrii echipei de cercetare. „Micoplasmele formeaza o familie de bacterii care sunt asociate cu cancerele, in special la oamenii cu HIV. Lucrarea noastra ofera o explicatie pentru modul in care o infectie bacteriana poate declansa o serie de evenimente care duc la cancer. De o importanta particulara este ideea ca infectia nu trebuie sa persiste iar proteina nu trebuie sa fie prezenta in mod continuu in celulele canceroase. De asemenea, studiul arata un mecanism al modului in care unele infectii bacteriene pot interfera cu anumite medicamente”, a adaugat cercetatorul.

Savantii au folosit soareci cu sistemul imunitar compromis ca model pentru analizarea efectelor infectiei cu micoplasma asupra dezvoltarii limfomului. „Ne-am concentrat pe o proteina numita DnaK, care face parte dintr-o familie de proteine care au functia de protejare a altor proteine”, a precizat Davide Zella, alt cercetator din cadrul studiului. „Totusi, in acest caz, DnaK reduce activitatea unor proteine celulare importante implicate in repararea ADN-ului si in activitatile anticancer. Astfel, celulele infectate cu micoplasma nu sunt capabile sa repare ADN-ul, astfel, ducand la cresterea riscului aparitiei cancerului”, a adaugat savantul.
(A.M.)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img