luni, 18 martie, 2024

Descoperire fabuloasa in centrul unui oras din Franta. Dateaza din vremea nasterii lui Hristos

Distribuie:

Publicat:

Arheologii au descoperit, la inceputul saptamanii, un edificiu din secolul I, dupa Hristos, dezgropat la Poitiers in timpul sapaturilor pentru lucrari municipale.

La cativa metri de biserica Notre-Dame-la-Grande, in centrul orasului Poitiers, sapte specialisti ai Institutului national de cercetari arheologice preventive (Inrap) au dezgropat un mare mozaic roman alcatuit din 500.000 de piese si lung de 25 de metri patrati, scrie News.ro.

Nu este prima data cand vestigii din aceasta epoca au fost descoperite pe strazile din Poitiers. Dar starea de conservare a acestui mozaic alb si negru si anvergura sa il fac exceptional.

De la 11 iunie, echipa Institutului a sapat o zona de 230 de metri patrati in apropierea gradinii Drepturilor Omului. Aceste cercetari au fost obligatorii pentru viitoarele lucrari de modernizare a transportului public din oras.

Pietrele prezente in jurul marelui mozaic sugereaza faptul ca acesta a constituit solul pentru un edificiu grec apoi roman deschis catre cer si inconjurat de coloane. De asemenea, un alt mozaic, de talie mult mai modesta si in stare mai putin buna, a fost dezgropat.

Poitiers, numit Limonum in epoca galo-romana, este un exemplu de oras reconstruit si reamenajat dupa modelul urban roman.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img