marți, 19 martie, 2024

Descoperire istorica la Auschwitz. Secretul ascuns intr-o cana timp de 70 de ani

Distribuie:

Publicat:

Este vorba despre un inel si un lantisor din aur, ambele ascunse intr-un gest de disperare acum mai bine de 70 de ani, in fundul dublu al unei cani de metal de catre un prizonier al temutului lagar nazist Auschwitz-Birkenau, care au fost descoperite in cadrul unor lucrari de conservare.

Cana care ascundea bijuteriile era unul dintre sutele de exponate pe care turistii le puteau observa vizitand muzeul:

„Am mai facut astfel de descoperiri, insa aceasta este unica datorita felului in care au fost ascunse bijuteriile. Nu am verificat toate miile de ustensile de bucatarie, dar am reusit sa gasim aceste obiecte pretioase fiindca fundul dublu s-a degradat si s-a desprins singur de cana”, a declarat un purtator de cuvant al muzeului, Pawel Sawicki.

Spre deosebire de inel, lantisorul era invelit intr-o bucata de panza, insa nu exista niciun indiciu care sa duca la identificarea proprietarului. Personalul muzeului explica motivul prin care prizonierii aveau bunuri de valoare cu ei prin faptul ca, inainte de a fi deportati, evreilor li se promitea ca vor fi mutati din ghetourile lor si transferati in zone prospere, unde vor putea incepe o viata noua. Evident ca si proprietarul bijuteriilor a crezut in minciunile nazistilor. Odata ajunsi in lagarul de exterminare, posesiunile evreilor erau luate abuziv.

De multi ani se descopera pe locul fostului lagar nazist obiecte care au apartinut prizonierilor. Printre ele, „un mic nasture, tacamuri, obiecte de sticla”, a mai adaugat Sawicki.

In perioada 1940-1945, Germania nazista a construit prin Auschwitz-Birkenau un epicentru al atrocitatilor, reusind sa extermine circa 1,1 milioane de persoane, dintre care 1 milion de evrei din diferite tari europene. Muzeul, creat de guvernul polonez in 1947, detine mii de obiecte personale care le-au apartinut prizonierilor, printre care haine si incaltainte, valize si obiecte de bucatarie, numai o parte fiind expuse.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img