vineri, 29 martie, 2024

Descoperire NASA: cum au fuzionat doua galaxii acum miliarde de ani

Distribuie:

Publicat:

De multe ori, descoperirile stiintifice din spatiu te pot face sa te simti micut si insignifiant in imensitatea universului.

Cel mai recent, astronomii au observat doua galaxii care se contopesc – dar datorita distantei dintre ele si a evenimentului in sine, cel mai probabil contopirea a avut loc in urma cu 13 miliarde de ani.

Candva, asa numita formatiune B14-65666 era considerata a fi o adunatura de stele si nimic mai mult. Dar cercetatorii de la Universitatea Waseda din Tokyo au descoperit dovezi care arata ca B14-65666 este de fapt rezultatul a doua galaxii care s-au contopit.

Echipa a fost condusa de Takuya Hashimoto si a adunat date de la Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) din Desertul Atacama din Chile. Cercetatorii au descoperit ceea ce se crede ca ar fi cel mai timpuriu exemplu de galaxii contopite una intr-alta. Masa lor totala ar putea fi de 770 de milioane de ori mai mare decat cea a Soarelui, potrivit CNET.

„Cu datele bogate de la ALMA si HST, combinate cu analizele avansate de date, am putut aranja piesele laolalta si sa aratam ca B14-65666 este o pereche de galaxii contopite in cea mai timpurie era a universului”, a explicat Hashimoto intr-un comunicat de presa. „Detectarea undelor radio din cele trei componente ale unui obiect atat de indepartat intr-un obiect atat de distant demonstreaza capacitatea imensa de investigare a universului distant pe care o are ALMA”.

Toate cifrele implicate in descoperire sunt imense, ceea ce face greu de inteles totul. Cele doua galaxii s-au unit pentru a forma ceva complet nou. Pe masura ce gazele si praful din galaxii s-au adunat laolalta, au aparut noi generatii de stele. Lumina lor a inceput sa traverseze cosmosul pana cand s-a lovit de cele 66 de telescoape care comun ALMA.

Datorita amestecului de materiale din cele doua galaxii, noua galaxie care se formeaza produce foarte multe stele noi – practic, creeaza sori mici la o rata de 100 de ori mai mare decat a Caii Lactee, dupa cum arata Astronomy.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img