joi, 28 martie, 2024

Destinatie de poveste, in Romania! Lacul Vida, cu apa ca smaraldul, este faimos pentru „palnia” din mijlocul lui

Distribuie:

Publicat:

Sunt zone in Romania care ar putea rivaliza fara probleme cu destinatiile exotice! Una dintre ele este Barajul de pe Valea Videi, din judetul Bihor. Acolo, apa care isi schimba culoarea in functie de anotimp, aerul curat si peisajul unic atrag deja o multime de turisti. Si ar putea aduce si mai multi daca nu ar exista o problema: lipsa infrastructurii.

Barajul Vida pare desprins din poveste. Primavara, apa are culoarea smaraldului si aminteste de lacurile exotice, dar peisajul are o imagine diferita in fiecare anotimp. Iar cine ajunge aici chiar si intamplator, se intoarce.

Pe langa culoarea schimbatoare a lacului, cea care atrage turistii ca un magnet este valtoarea din mijlocul sau. O "opera" a constructorilor, deversorul in forma de palnie este unic in lume si are rolul de a prelua din presiunea pe care cei 400.000 de metri cubi de apa o pun asupra digului.

Lacul Vida are o suprafata de 6 hectare si o lungime de 2 kilometri. Constructia lacului de acumulare a durat pana in anul 1967 si a fost realizat in principal pentru spalarea bauxitei extrase din minele din regiune. Zona ofera insa si alte atractii celor care ajung acolo. Cu conditia sa fie capabili sa parcurga tot drumul.

Pentru cei care nu vor sa se cazeze in zona, malul lacului este numai bun pentru un picnic sau un gratar. Iar zona este perfecta si pentru cei care iubesc pescuitul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img