joi, 28 martie, 2024

Dezastru ecologic la Ciric: “Efectiv lumea se plimba cu barca printre pesti morti”. Nici acum nu poate fi vorba de poluare? – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Desi autoritatile locale au aratat recent ca nu poate fi vorba de poluare in apele Iasului, iata ca un fenomen groaznic totusi se repeta. 

Mai multi pesti morti au iesit zilele trecuta la suprafata apei din Ciric. Un iesean care se plimba prin zona cu hidrobicicleta a fotografiat scenele terifiante, numarand peste 100 de vietuitoare decedate plutind la nesfarsit. Totodata, barbatul a aratat ca textura apei si mirosul este suspect.

Teribil este si faptul ca oamenii se plimbau cu barcile printre pesti morti.

"Din pacate povestea cu pestii morti se intampla din nou si mult, dar mult mai grav. Aseara am fost pe acolo, la o plimbare si din nou am vazut ceva plutind pe apa. Am luat din nou o hidrobicicleta si am fost socat sa vad foarte multi pesti morti. Peste de pana la 20-30 de centimetri. Cu siguranta erau epste 100 doar in acel moment. Efectiv lumea se plimba cu barca printre pesti morti, la Ciric. De asemenea textura apei si mirosul ei mi s-au parut ciudate", a scris acesta pe Facebook.

Un caz similar s-a intamplat si in luna iunie, dupa cateva zile cu ploi masive. Profesorul Silviu Gurlui , de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, a descoperit zeci de pesti morti in raurile din oras, dar si in acumularile din jurul municipiului. Torentele care s-au revarsat pe strazi dupa precipitatiile abundente au facut ca apa sa colecteze o cantitate uriasa de mizerie.

Desi alte persoane au atras atentia ca acest lucru poate avea si alte cauze, autoritatile au apreciat altceva. Sefii Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Prut-Barlad au aratat ca au prelevat probe din acumularile de apa si au verificat situatia.

Cei de la Apele Romane au sustinut insa ca nu este vorba despre vreo poluare si ca pestii au murit din cauze naturale. Cu alte cuvinte, acestia au sustinut ca precipitatiile abundente din ultima vreme au facut ca apa scursa de pe versanti sa adune sediment care s-a scurs in apa si care ar fi dus si la mortalitatea piscicola.

"Au aparut mai multe fotografii care prezentau o situatie de mortalitate piscicola ca urmare a unei poluari în acumularea Ciric II si pe râurile Bahlui si Jijia. Comunicam faptul ca personalul de la Sistemul de Gospodarire a Apelor din Iasi, împreuna cu angajatii Laboratorului de Calitate a Apelor din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Prut-Bârlad, au prelevat probe de apa pentru a se efectua analize fizico-chimice atât din acumularea Ciric II, cât si de pe râurile Bahlui si Jijia. Rezultatele analizelor fizico-chimice de pe râurile Bahlui si Jijia nu prezinta modificari ai indicatorilor de calitate specifici, care sa indice o poluare accidentala. De aceea, apreciem ca mortalitatea piscicola are cauze naturale. Astfel, precipitatiile de tip torential produse în ultima perioada, urmate de cresterea rapida a debitelor de pe cursurile de apa, cu antrenarea de sediment, a dus la cresterea turbiditatii si a materiilor în suspensie, ceea ce a determinat modificari ale echilibrului biologic normal al ihtiofaunei si producerea mortalitatii unor specii de pesti. Apreciem ca si cantitatile mari de materie în suspensie au dus la blocarea branhiilor pestilor", au mentionat reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad.

In plus, cei de la ABA au mai spus si ca mortalitatea piscicola a fost redusa. "În urma analizelor fizico-chimice prelevate din acumularea Ciric II a rezultat faptul ca nu exista modificari ai indicatorilor de calitate specifici care sa indice o poluare accidentala. Apreciem ca mortalitatea piscicola înregistrata la acumularea Ciric II este din cauze naturale. Precipitatiile si variatiile bruste de temperatura din ultima perioada au condus la modificari ale echilibrului biologic natural al ihtiofaunei. Precizam ca mortalitatea piscicola a fost în cantitate redusa, de pe râurile Bahlui si Jijia au fost colectati aproximativ 5 kilograme, iar din acumularea Ciric II 6 kilograme", au mai mentionat cei de la ABA Prut-Barlad.

Cum s-a ajuns aici?

Cu toate acestea, cel care a facut descoperirea are alta parere. Silviu Gurlui are o alta explicatie. De altfel, acesta a gasit si pesti mai mari de 5 kilograme in apele din jurul Iasului, ape ce au fost infestate si care au dus la mortalitatea piscicola.

"Organismele mai putin rezistente din flora si fauna vor muri primele si vor contribui la reducerea sansei de viata a celor mai rezistente, pentru ca descompunerea materiei biologice este de asemenea insotita de consum de oxigen, eliberare de substante toxice, precum si dezvoltarea unor microorganisme care vor conduce la imbolnavirea populatiei mai rezistente si la moartea unui numar tot mai mare de exemplare. Intotdeauna atmosfera si apele de suprafata trebuiesc privite ca un sistem integrat cu schimb direct de substante, de gaze, particule, caldura, radiatii, etc. Iata de ce poluarea atmosferei se va regasi si in apele de suprafata si mai apoi chiar in cele care formeaza panza freatica. Deversarile apelor din canalizare fara trecerea lor printr-un sistem de epurare cu tratamente specifice pe baza surselor de la care se colecteaza apele reziduale sunt extrem de periculoase. Ele pot distruge populatii acvatice in intregimea lor si pot conduce la imbolnavirea populatiei umane", a spus Silviu Gurlui.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img