sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Dezastru pe litoral: turistii intampinati cu gunoaie, caini vagabonzi si terase inchise

Distribuie:

Publicat:

La inceput de sezon estival, litoralul romanesc pare ca rateaza, inca o data, startul. In sud, avem gunoaie, buruieni si cladiri in ruina, iar in nord se construieste de zor, fara nicio regula urbanistica ori de bun simt.

Au aparut intr-adevar si oaze de civilizatie, numai ca de cele mai multe ori atunci cand ies din hoteluri, turistii dau peste aceleasi statiuni, uitate in timp. Primarii vorbesc depre bugete mici, dar sa faci curatenie, trebuie sa fii doar gospodar. ″Inspectorul Pro″⁣ a fost la malul marii si asteapta sa sesizati orice va supara pe litoralul nostru.

Suntem la inceputul unui sezon estival, dar lectia e aceeasi! Litoralul romanesc s-ar putea invarti dupa soarele care rasare spectaculos din mare, daca ar exista o viziune de ansamblu. O strategie pentru investitori si daca primariile si-ar face treaba. In nordul litoralului, in Mamaia si Navodari, se construieste masiv, la doi pasi de turisti. Iar sudul, de la Eforie pana la Mangalia, a ratat startul, aproape ca intotdeauna.

Localnic: “Primarii nu se implica, cred ca e o intelegere intre ei, de la Mangalia pana la Mamaia, e totul la pamant”

Sudul litoralului, un loc parasit, plin de gunoaie

Am fost sa vedem cum arata statiunile romanesti, la inceput de sezon. Am plecat din Bucuresti, pe Autostrada Soarelui. Pe kilometri intregi, se lucreaza. Dupa ce hotelierii au amenintat cu greva fiscala, ministrul Transporturilor a promis ca lucrarile vor lua sfarsit pe 15 iunie si vor fi reluate pe 15 septembrie.

Nici cei de la CFR nu par a fi mai inspirati. Daca vrei bilet cu loc, trebuie sa ti-l iei cu multe zile inainte de vacanta.

Ne-am oprit intai in sudul litoralului. Am avut impresia ca am ajuns intr-un loc parasit. Jupiter, Cap Aurora, Venus, Olimp, Neptun si Saturn sunt cele 6 statiuni administrate de primaria Mangalia. La 40.000 de locuitori exista, oficial, 40.000 de locuri de cazare. Candva faimoase, in lipsa investitiilor si a implicarii autoritatilor locale, statiunile s-au prabusit una dupa alta.

Turist: “Suntem dezamagiti, uitati ce dezordine, nici macar bancile vopsite, iarba necosita, nestransa”

Intre Venus si Jupiter, pe un drum de vreo 3 kilometri, un singur angajat de la spatii verzi Mangalia incearca sa scoata la lumina trotuarul. Mai avea un coleg, dar i s-a stricat motocoasa si a abandonat taiatul buruienilor.

Reporter: ”In cat timp credeti ca reusiti sa curatati zona?”
Muncitor: ″In jur de o saptamana”

Un localnic, care a investit atat banii lui cat si pe ai fiului sau, navigator, intr-un spatiu comercial si intr-un apartament din Saturn, isi varsa oful, la noi.

Localnic: “E mizerie, ce sa spunem. Turistii cand vin, ce gasesc? Stramba din nas, gunoaie, mizerie, niciun cos de gunoi prin Saturn, vor si ei curatenie”

Cladiri in mizerie, abandonate sau nerenovate, sunt peste tot, in sud. In spatiile comerciale din Saturn, tencuiala cade peste tot.

In Neptun, zona dintre lac si plaja, te descurajeaza. In apa, sunt tot felul de ambalaje. Pe mal, moloz si buruieni. Iar pe plaja, administratorii inca strang gunoaie. Nu e de mirare ca in tot acest peisaj, intalnim si caini vagabonzi. Suferim din pacate de pe urma privatizarilor facute pe genunchi. Fratii Micula au pus mana pe zece hoteluri emblematice din Neptun si Olimp. Unele au fost vandute de fisc si au fost cumparate de cativa patroni care promit acum investitii serioase. Unul se afla chiar in centrul statiunii Neptun. In fata hotelului, gasim insa un munte urias de gunoaie.

A doua zi ne-am intors la hotel, cu politia locala. Gunoiul disparuse. Administratorul hotelului a recunoscut ca mizeria a stat 10 zile in acel loc, dar s-a plans ca nu gaseste o firma care sa-i ridice molozul.

Administrator: “Am imprejmuit, au furat gardul, nu e nesimtire, nu avem ce face”

Tot el ne spune ca investitia se ridica la 7 milioane de euro. Dupa 20 iunie, doua etaje vor fi redate circuitului turistic. Proiectul ne duce cu gandul la o oaza de civilizatie, asa cum se intampla in Venus, unde, in ultimii ani, au aparut resorturi de 4 si 5 stele, comparative cu cele din Grecia sau Turcia. Pacat insa ca atunci cand ies din hotel, turistii sunt aruncati inapoi in timp. Aceasta familie tanara a platit 2800 de lei pentru 5 zile de cazare, la un hotel de patru stele.

Familie: “Mi se pare ca nu s-a investit nimic. Ba din contra, ceea ce era acum 2 ani, parca e din ce in ce mai rau, gropi. Si inca nu s-a deschis, nu sunt magazine, nu farmacii, am cautat niste fructe, nu am gasit, am mers pana in Jupiter. 
Reporter: “Toate terasele sunt in renovare?”
Familie: “Zici ca e o statiune abandonata”. 
Reporter: “Va mai intoarceti? ”
Familie: “Aici nu, din pacate nu”.

Viceprimar Mangalia: Nu s-au mai facut investitii de pe vremea lui Ceausescu

Dragos Angelescu, viceprimarul orasului Mangalia, incearca o explicatie. Spune ca vrea sa angajeze oameni pentru intretinerea spatiilor verzi. Are 18 locuri libere, dar nu pare a fi nimeni interesat.

Reporter: “Va place cum arata litoralul romanesc?”
Dragos Angelescu: “Acum nu si recunosc, dar facem tot posibilul sa il aducem la o limita decenta. Sa avem trotuare, sa nu avem caini vagabonzi, lipsa investitiilor in infrastructura se vede, cred ca nu s-au mai facut de pe vremea lui Ceausescu”

In ceea ce priveste lipsa investitiilor, sustine ca nu sunt bani la bugetul local. Salvarea pare a veni de la fondurile europene. Pentru Saturn, Neptun si Olimp exista doua proiecte de 10 milioane de euro, care prevad modernizarea strazilor, refacerea trotuarelor, amenjarea parcarilor si a iluminatului public.

Dragos Angelescu: “Tind sa cred ca la anul vom fi gata cu Saturnul, Neptunul, Olimpul cel mai probabil in sezonul 2” 

Primar Eforie Nord: Lucrarile vor fi finalizate anul viitor

Lasam sudul in urma si gasim un dezastru si in Eforie Nord. Ne intampina un adevarat santier. Drumul spre plaja este pavat cu moloz, gropi si cabluri lasate la voia intamplarii. Statiunea este intr-un proces de modernizare, cu fonduri europene. Vorbim in total de 18 milioane de euro care ar trebui sa schimbe fata Eforiilor. Viitorul arata bine, dar prezentul e descurajant.

Robert Serban este primarul orasului Eforie.

Reporter: “Cum a inceput sezonul estival la Eforie?”
Robert Serban: “Eu zic ca bine”
Reporter: “Cum o sa fie vara asta? ”
Robert Serban: “E compromisa fara discutii, au venit oameni la plaja, in general bucuresteni. Si au plecat oamenii la Mangalia. A zis unul fugi, dom’le ca e sinistru aici”

Robert Serban: “Pana pe 20 iunie va fi circulabil. Se lucreaza, este o finantare europeana, nu pot opri lucrarile”
Reporter: “Circulabil la nivel de?”
Robert Serban: “Sper sa putem pune primul strat de uzura. Finalizarea va fi anul viitor, pana in sezon, in mai, 90 la suta”.

Intr-un cuvant, haos peste tot, in mai toate statiunile de la malul marii. Si a venit randul autoritatilor sa inteleaga ca nu mai putem continua asa. Nu e suficient ca primarii sa se limiteze doar la a incasa impozite de 500 % – in cazul cladirilor lasate in paragina. Este nevoie de mai mult. E timpul sa trecem la un turism civilizat. Investitorii trebuie sustinuti cu masuri concrete. Iar cei care au putere de decizie si control trebuie sa se ridice odata la nivelul functiilor pentru care au fost alesi sau numiti.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img