joi, 28 martie, 2024

Dezvăluirea revoltătoare a unui măcelar înainte de Sărbători: “Cand vedem cancer în carnea de porc…”

Distribuie:

Publicat:

Dezvăluirea unui măcelar în prag de sărbători este alarmantă! Inspectorii de specialitate din cadrul ANSVSA atrag atenția crescătorilor și consumatorilor de carne de porc obținută în urma sacrificărilor tradiționale, asupra pericolului apariției trichinelozei în urma consumului de carne de porc neexaminată sanitar veterinar.

Bărbatul, care practica meseria aceasta de 30 de ani, a povestit ce se întâmplă cu carnea bolnavă, la propriu, a unui animal. Acesta a precizat că atunci când exista cancer în carnea de porc, aceasta nu este aruncată la gunoi. Ea este de vândută, mai departe clienţilor. Din păcate, nici carnea procesată nu este sănătoasă, fiind responsabilă pentru producerea mai multor tipuri de cancer.

Pentru a preveni îmbolnăvirea populației consumatoare de carne și preparate derivate, înainte și după sacrificarea porcilor domestici sau a împușcării vânatului sălbatic, proprietarii sau consumatorii au obligația de a solicita medicului veterinar examinarea cărnii în scopul identificării trichinelozei.

Nerespectarea prevederilor legale atrage după sine sancțiuni contravenționale sau, după caz, penale.

Ce este trichineloza

Specialiștii atenționează că Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder) şi porcii sau alte specii infestate. Omul se poate îmbolnăvi consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă sau preparată crudă, sărată sau afumată, iar boala se manifestă prin febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive, dureri în masele musculare însoţite de edeme ale feței etc. În cazul unor simptome sau pentru prevenirea îmbolnăvirii se poate face un examen trichineloscopic.

Din cauza pestei porcine, autoritățile anunță măsuri extreme. Dacă vreţi să aveţi şorici pe masa de Crăciun, nu transportaţi carne de porc fără documente. Nu e o glumă, e un avertisment venit de la preşedintele ANSVSA. Preşedintele ANSVSA a anunţat că de miercuri, 11 decembrie, vor avea loc controale în trafic. Oricine va fi prins cu un porc în portbagaj va fi amendat, iar carnea va fi confiscată.

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 254 de localități din 28 de județe, cu un număr de 709 focare (dintre care 11 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații de tip A). Numărul focarelor active se află în scădere față de precedenta actualizare a situației. În alte 7 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 540.591 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.379 de cazuri la mistreți.

Cum alegi carnea de porc proaspătă

primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că identifici stmpila sanitar veterinara pe carnea de porc;
un lucru important de ştiut este următorul: carnea proaspătă nu trebuie să se lipească de degete, ci trebuie să fie tare, într-o culoare trandafirie, cu fibrele dense;

dacă vrei bucăţi de carne mai „împănate”, asigură-te că grăsimea este albă sau de un roz-alb, moale. Iar la atingere lasa o senzaţie de unsuros;
în funcţie de vârsta porcului, carnea are altă culoare. Astfel, la porcii tineri, carnea este roz-albicioasa şi are o consistentă moale. La porcii bătrâni, carnea este într-o culoare mai închisă, un roşu închis şi are o consistentă tare;

de asemenea, atunci când apeşi carnea, aceasta trebuie să revină rapid la forma iniţială, dacă este proaspătă;

în ceea ce priveşte păstrarea să, carnea de porc nu trebuie păstrată niciodată în pungi de plastic sau de hârtie. Ci în tăviţe de poliester acoperite cu celofan. Temperatura la care se păstrează trebuie să fie între 0 şi 7 grade Celsius. Astfel îşi menţine calităţile un timp mai îndelungat;
este indicat să nu cumperi niciodată carne condimentată sau marinata. Unii vânzători aplica astfel de tratamente cărnii de proastă calitate sau chiar alterată, tocmai pentru a-i masca mirosul;

deşi majoritatea cumpăra carne de la măcelărie, crezând că este mai proaspătă, inspectorii sanitari-veterinari recomanda carnea ambalată. Aceasta are termen de valabilitate inscripţionat;

nu cumpăra preparate din carne cu membrana crăpată, cu goluri în compoziţie. Şi nici cu acumulări de grăsime sau apă sub membrana;
în ceea ce priveşte consumul de carne de porc, nu opta niciodată pentru carne de porc în sânge. Rişti să te îmbolnăveşti de boli grave precum trichineloza.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img