joi, 25 aprilie, 2024

Diabet zaharat tip 2: o limonadă este mai rea decat o bucată de plăcintă

Distribuie:

Publicat:

Diabet zaharat 2: dulciuri periculoase. Zahărul sub formă lichidă ar fi mai nociv decât zahărul sub formă solidă și ar promova în continuare dezvoltarea diabetului de tip 2.

Știm că unele zaharuri sunt mai bune pentru sănătate decât altele. Astfel, mierea conține vitamine (în special B1, B2 și B6) și minerale (potasiu, calciu, sodiu ..);

Siropul de agave este un îndulcitor aproape natural cu un indice glicemic scăzut; stevia nu oferă aproape nici un fel de calorii; zahărul rapadura este un aliment complet.

Dar, potrivit unui nou studiu realizat de la Universitatea din Aberdeen (Marea Britanie) și de Academia de Științe din Beijing (China), ar fi posibilă și clasificarea zaharurilor „tradiționale” între ele.

Diabet zaharat 2: dulciuri periculoase

Cercetătorii – care și-au publicat lucrările în revista de specialitate Molecular Metabolism – au efectuat un experiment cu două grupuri de șoareci: primul grup a consumat zahăr în formă solidă (zahăr pudră…), al doilea în formă lichidă (o băutură de 5 ori mai dulce decât un suc).

Verdictul? După 2 luni, șoarecii din al doilea grup au fost mai rezistenți la insulină și au câștigat mai multă greutate decât șoarecii din primul grup.

„Aceste date confirmă rolul semnificativ al băuturilor zaharoase în dezvoltarea obezității și a rezistenței la insulină”, spun cercetătorii.

Băuturile zaharoase (cum ar fi sucul de fructe, limonada, sodă, siropul, milkshake-ul…) ar fi mai nocive pentru sănătate decât alimentele dulci și ar promova în continuare dezvoltarea diabetului zaharat 2.

Diabet zaharat 2: dulciuri periculoase. Zahărul sub formă lichidă ar fi mai nociv decât zahărul sub formă solidă și ar promova în continuare dezvoltarea diabetului de tip 2.

Știm că unele zaharuri sunt mai bune pentru sănătate decât altele. Astfel, mierea conține vitamine (în special B1, B2 și B6) și minerale (potasiu, calciu, sodiu ..);

Siropul de agave este un îndulcitor aproape natural cu un indice glicemic scăzut; stevia nu oferă aproape nici un fel de calorii; zahărul rapadura este un aliment complet.

Dar, potrivit unui nou studiu realizat de la Universitatea din Aberdeen (Marea Britanie) și de Academia de Științe din Beijing (China), ar fi posibilă și clasificarea zaharurilor „tradiționale” între ele.

Diabet zaharat 2: dulciuri periculoase

Cercetătorii – care și-au publicat lucrările în revista de specialitate Molecular Metabolism – au efectuat un experiment cu două grupuri de șoareci: primul grup a consumat zahăr în formă solidă (zahăr pudră…), al doilea în formă lichidă (o băutură de 5 ori mai dulce decât un suc).

Verdictul? După 2 luni, șoarecii din al doilea grup au fost mai rezistenți la insulină și au câștigat mai multă greutate decât șoarecii din primul grup.

„Aceste date confirmă rolul semnificativ al băuturilor zaharoase în dezvoltarea obezității și a rezistenței la insulină”, spun cercetătorii.

Băuturile zaharoase (cum ar fi sucul de fructe, limonada, sodă, siropul, milkshake-ul…) ar fi mai nocive pentru sănătate decât alimentele dulci și ar promova în continuare dezvoltarea diabetului zaharat 2.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img