marți, 19 martie, 2024

Dieta care incetineste imbatranirea creierului cu cinci ani

Distribuie:

Publicat:

Dietele ne ajuta nu doar sa avem un corp frumos, dar se pare ca ne sunt de folos chiar si pentru a ne prelungi viata. Potrivit unui nou studiu, anumite produse ne pot ajuta nu doar sa ne simtim mai bine, dar si sa traim mai mult.

Potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii americani de la Universitatea Columbia din New York, dieta mediteraneana bogata in peste si legume se afla in stransa legatura cu prevenirea deteriorarii functiilor creierului si ii prelungeste viata cu pana la cinci ani. Rezultatele cercetarii arata ca, in cazul persoanelor care urmeaza o astfel de dieta (care presupune, de asemenea, si reducerea consumului de carne rosie si de produse din lapte), procesul de imbatranire a creierului poate fi cu mult incetinit. „Rezultatele sunt uimitoare, mai ales ca arata ca exista posibilitatea ca oamenii sa poata controla atrofierea creierului si efectele imbatranirii acestuia doar urmand o dieta sanatoasa”, este de parere coordonatorul cercetarii, Yian Gu.

Dieta mediteraneana nu este costisitoare si nu se bazeaza pe produse greu de procurat, asa ca poate fi tinuta de orice persoana care vrea sa se simta bine. Ea presupune consumul unor cantitati mari de legume, fructe, cereale si peste, precum si acizi grasi mononesaturati, cum ar fi uleiul de masline. Regimul prevede ca si consumul de carne rosie, carne de pui, produse lactate, acizi grasi saturati sau alcool sa fie redus la minimum.

Cercetatorii de la Universitatea Columbia si-au bazat studiul pe observarea a 674 de subiecti cu o varsta medie de 80 de ani si care nu sufereau de dementa. Potrivit cercetarilor, s-a ajuns la concluzia ca, in cazul persoanelor care urmasera dieta mediteraneana, creierul este cu 13,11 milimetri mai mare decat in cazul subiectilor care nu tinusera dieta pe baza de legume si peste. De asemenea, volumul materiei cenusii era cu 5 milimetri mai mare, in timp ce al materiei albe, cu 6,4 milimetri. Aceste descoperiri i-a determinat pe oamenii de stiinta sa conchida ca diferenta dintre cele doua grupe de subiecti face ca persoanele care urmeaza dieta mediteraneana sa aiba un creier cu cinci ani mai tanar decat cel al subiectilor care nu au tinut cont de acest regim. „A manca peste saptamanal, de preferinta de doua sau de trei ori, furnizeaza o protectie suplimentara in fata pierderii celulelor creierului si deci mentinerea acestuia mai tanar cu cinci ani”, a declarat Yian Gu.

Cu toate acestea, unii cercetatori britanici specializati in dementa sunt de parere ca, desi o dieta sanatoasa este recomandata si ca poate exista o asociere intre un regim alimentar echilibrat si procesul de imbatranire a creierului, totusi nu exista evidente stiintifice cum ca dieta ar influenta realmente stagnarea atrofierii creierului.

sursa: taifasuri.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img