miercuri, 27 martie, 2024

Dieta este importanta in celulita. Ce alte metode ajuta la reducerea aspectului de „coaja de portocala“ al pielii

Distribuie:

Publicat:

Celulita nu este o boala, ci un status al pielii si apare mai ales in zonele „clasice“ hormono dependente. Adica pe coapse, dar si pe fese, pe addomen sau pe genunchi.  Aspectul valurit este dat de celulel grase care cresc in volum prin acumulare excesiva de lipide. „Celulita este mult mai frecventa la femei decat la barbati, tocmai din pricina conditionarii ei hormonale, deoarece sunt implicati dominant estrogenii, prolactina, dar si hormonii tiroidieni, cortizolul si noradrenalina. Se considera ca 85-90% din femeile peste 20 ani au un anumit grad de celulita“, explica dr. Diana Placintescu, medic dermatolog la Clinica Medicum, potrivit adevarul.ro.

Celulita presupune, de regula, un tesut fibros rigid in septurile din grasimea de sub piele, pe cand vergeturile sunt determinate de un colagen de slaba calitate, fragil, care se desira usor, al stratului de suprafata, adauga medicul.  „Apar si la tineri pentru ca, pentru ambele tipuri de defecte, din pacate, exista si o predispozitie genetica, ce se manifesta la varste din ce in ce mai fragede deoarece ne maturizam hormonal mai devreme“.

Dieta este importanta in celulita, deoarece ea influenteaza nu doar acumularea de grasimi, dar si echilibrul hormonal. „Excesul de zahar in plus creeaza inflamatie si predispune astfel, pe de o parte, la ingrosarea septurilor, pe de alta parte, la cresterea volumului fiecarei unitati adipoase din piele. Dieta bogata in fibre, saraca in zahar, cu mese multe si putine calorii per masa este ideala. Miscarea si masajul activeaza circulatia in zona si topesc grasimile, favorizand in acelasi timp drenajul. Limfodrenajul ajuta la eliminarea excesului de apa care caracterizeaza stadiile incipiente ale celulitei“.  Daca se schimba stilul de viata, daca suntem atenti sa nu facem excese alimentare, daca facem miscare si ne folosim in plus de tehnica medicala moderna, avem sanse sa facem celulita neobservabila. 

„Depinde evident si din ce stadiu pornim: celulita veche, fibroasa, adaugata peste supraponderabilitate sau chiar obezitate are sanse mici sa se amelioreze complet rapid“. In ceea ce priveste aparatele, trebuie diferentiate aparatele medicale omologate de cele cosmetice. „Aparatura medicala de ultima generatie combina diverse tehnologii, precum vacuumul, ultrasunetele, radiofrecventa si infrarosiile pentru a creste tonusul colagenului de suprafata, a rupe septurile si a topi grasimea in acelasi timp. Cu cat aparatele sunt mai performante, cu atat e nevoie de mai putine sedinte si rezultatele persista mai mult, dar este de retinut ca, deoarece ne luptam cu o predispozitie, este nevoie de sedinte de intretinere. Grasimea in exces se poate topi si prin criolipoliza sau mezotreapie. Septurile fibroase se pot rupe si prin mici incizii. Toate acestea se pot combina in cadrul unui plan de tratament care sa includa monitorizarea endocrinologica si nutritionala“. Cat priveste cremele, acestea ne ajuta sa pastram elasticitatea pielii, iar cele care contin cafeina si zantine activeaza circulatia superficiala, avand un oarecare efect in stadiile incipiente ale celulitei. „Din pacate, mai mult nu s-a putut demonstra. Resveratrolul din semintele de samburi este un puternic antioxidant care poate sustine colagenul de suprafata si creste tonusul si fermitatea pielii, dar, din pacate nici el nu poate face minuni. Nu in celulita, in orice caz!“

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img