vineri, 29 martie, 2024

Dieta japonezului laureat cu premiul Nobel: ajuta la scaderea in greutate si regenerarea celulara

Distribuie:

Publicat:

Un cercetator japonez specializat in biologie celulara a descoperit dieta care, bazandu-se pe reducerea programului de alimentatie, duce la incetinirea procesului de imbatranire si scaderea in greutate. Principiul ajuta si la protectia impotriva cancerului de piele, scade riscul cancerului de san si al aparitiei tensiunii arteriale.

Yoshinori Ohsumi, cercetator japonez specializat in biologie celulara, a descoperit un principiu al mancatului care promite scaderea in greutate si regenerarea celulara. A fost atat de inovatoare, incat Ohsumi a fost laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie si Medicina in 2016, scrie Brightside.me. Cand crestem perioada in care resimtim senzatia de foame, celulele recicleaza tot ce este vechi si inutil si reintineresc. Acest proces se numeste autofagie. Daca pana acum se credea ca mancatul putin si des duce la incetinirea acumularii de grasimi in organism, cercetatorul japonez contrazice aceasta teorie. Perioada in care mancam se numeste fereastra alimentara. Conform cercetarilor efectuate in 2017, cei care mananca intre orele 8.00 si 20.00 sunt mai predispusi la probleme de sanatate decat cei care mananca intre orele 8.00 si 14.00. Cand fereastra de dieta este mai restransa, riscul de a dezvolta diabet , anemie sau obezitate este mai mic.

Oamenii de stiinta au testat schimbarile produse in organismul oamenilor care si-au redus fereastra alimentara la 12, 8, 6 sau 4 ore. Toti subiectii au consumat un numar egal de calorii. Diferenta a fost ca cei care au avut ferestele alimetare mai mici, au reusit sa scape mult mai repede de kilogramele in plus. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul arde mai multa grasime pe timp de noapte si senzatia de foame scade. Conform teoriei cercetatorului japonez fereastra alimentara are urmatoarele beneficii:

Protectia impotriva luminii UV, a cancerului de piele si incetinirea procesului de imbatranire. 

Scade riscul cancerului de san, tensiune arteriala si riscul bolilor de inima 

Creste calitatea somnului.

Cum sa va construiti programul 

Luati micul dejun la 30-60 de minute dupa trezire. 

Incepeti lucrul la 2-3 ore dupa trezire. 

Mananca mai consistent la micul dejun decat la pranz

Reduceti fereastra alimentara la 6-8 ore, fara a schimba numarul de calorii.

Dupa cum s-a dovedit, hormonul foamei este strans legat de ritmurile noastre circadiane. Nivelul hormonilor creste la ora 8.00 dimineata, la 13.00 si la 19.00. Dupa fiecare perioada, indiferent daca persoana a mancat ceva sau doar a baut ceai, 2 ore mai tarziu, fluxul hormonal se opreste. Aceasta inseamna ca nu trebuie sa tii cont de senzatia de foame care te provoaca sa mananci la fiecare trei ore.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img