vineri, 19 aprilie, 2024

Dieta mediteraneana, cea mai sanatoasa din lume, a fost imbunatatita! Care sunt noutatile

Distribuie:

Publicat:

Dieta mediteraneana este recunoscuta pentru beneficiile aduse sanatatii in general, dar mai ales pentru oamenii care au un risc ridicat de boli cardiovasculare. De asemenea, este mai buna decat o dieta saraca in grasimi. Specialistii au imbunatatit dieta si au mai adaugat alimente, potrivit eurekalert.org.

Bolile cardiovasculare cauzeaza decesul a 17,9 milioane de persoane in fiecare an, reprezentand 31% din totalul deceselor globale. Dietele cu continut scazut de grasimi sunt adesea recomandate pentru cei care incearca sa isi reduca factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. In mod similar, oamenii de stiinta au demonstrat ca dieta mediteraneana aduce beneficii semnificative pentru sanatate.

Studiul a fost condus de UniSA si a fost publicat in ”American Journal of Clinical Nutrition”. Cercetatorii au analizat efectele asupra sanatatii ale dietei mediteraneene, suplimentata cu doua sau trei tipuri de lactate pe zi, comparativ cu o dieta generica cu continut scazut de grasimi.

Rezultatele au aratat ca dieta mediteraneana, suplimentata cu produse pe baza de lapte, a imbunatatit semnificativ tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, colesterolul, starea de spirit si functia cognitiva.

Dieta mediteraneana contrazice perceptiile oamenilor in privinta a ceea ce este considerat sanatos.

”Dieta mediteraneana castiga rapid reputatia de cea mai sanatoasa dieta din lume si este renumita pentru asigurarea sanatatii cardiovasculare si cognitive. Totusi, include si grasimi, lucru ce poate fi descurajant pentru persoanele care doresc sa aiba o alimentatie sanatoasa si care nu stiu sa faca diferenta intre grasimile sanatoase si cele nesanatoase”, declara Alexandra Wade, cercetator.

Acest studiu demonstreaza ca versiunea dietei mediteraneene care include si lactate functioneaza mai bine decat o dieta tipica cu continut scazut de grasimi, asigurand rezultate mai bune pentru sanatate, in special pentru oamenii cu risc de boli cardiovasculare. De asemenea, in acest mod ofera cantitatea de calciu recomandata.

In general, dieta mediteraneana include ulei de masline, fructe, legume, seminte, leguminoase, paine integrala, paste, cereale, consum moderat de peste si vin rosu si consum redus de carne rosie, alimente dulci si prelucrate. Acum au fost introduse si o portie sau doua de alimente lactate pe zi, care ofera intre 700 si 820 de mg de calciu. Calciul este foarte important, mai ales pentru varstnici, in prevenirea osteoporozei.

”Femeile cu varsta de pana la 50 de ani si barbatii pana la 70 de ani ar trebui sa consume 1000 de mg de calciu pe zi si 1300 de mg dupa ce au ajuns la varsta mentionata”, spune Wade.

Noua dieta mediteraneana permite chiar si trei sau patru portii de produse lactate pe zi, in functie de nevoile fiecarui om, pentru a-si satisface aportul zilnic de nutrienti recomandat. Aceasta este foarte populara si fiindca permite destul de multe alimente, este gustoasa si nutritiva. E.P.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img